Trešdien Darfūrā retā vizītē ieradās Sudānas prezidents Omars al Beširs, kura aizturēšanai ir izsniegts starptautisks aresta orderis par genocīda organizēšanu šajā valsts rietumu reģionā.

Beširu Ziemeļdarfūras štata galvaspilsētas El Fašeras lidostā sagaidīja militāra goda sardze, teica aģentūras AFP fotokorespondents.

Prezidents smaidīja un sasveicinājās ar vietējām amatpersonām, kuras viņu sveica, sākot divu dienu vizīti, kas ir pirmā kopš 2007. gada jūlija.

Starptautiskās krimināltiesas prokurors Luiss Moreno-Okampo pagājušajā nedēļā apsūdzēja Beširu pavēles došanā saviem spēkiem likvidēt trīs nearābu grupējumus Darfūrā, slepkavību organizēšanā, spīdzināšanā un izvarošanas izmantošanā, lai īstenotu genocīdu.

ANO ziņo, ka kopš konflikta sākuma 2003. gada februārī līdz 300 000 cilvēku ir gājuši bojā un vairāk nekā 2,2 miljoni atstājuši savas mājvietas. Savukārt Sudāna apgalvo, ka nogalināti esot tikai 10 000 cilvēku.

Karš sākās, kad afrikāņu etniskās minoritātes nemiernieki sāka bruņotu cīņu pret Hartūmas režīmu, kurā dominēja arābi, un valsts atbalstītajiem arābu kaujiniekiem, kas cīnījās par resursiem un varu vienā no visattālākajiem un trūcīgākajiem pasaules nostūriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!