Foto: Reuters/Scanpix

Dati par Dānijas iedzīvotāju veselības stāvokli nejauši tikuši nosūtīti Ķīnas kontraktoram – kompānijai "Liam Tung", vēsta medijs CSO. Tādējādi Dānija varētu būt kļuvusi par pirmo valsti, kurā privātuma pārkāpums noticis pret visiem valsts iedzīvotājiem vienlaikus.

Dāņu datu aizsardzības aģentūra "Datatilsynet" par notikušo datu noplūdi uzzināja, kad Ķīnas vēstniecības nolīgta uzņēmuma darbiniece atdevusi divus diskus ar nešifrētu informāciju par visu Dānijas iedzīvotāju veselības stāvokli.

Par notikušo datu noplūdi tika paziņots trešdien, lai gan misēklis noticis jau 2015. gada sākumā. Diskos bijuši apkopoti dati par 5 282 616 dāņu veselību no 2010. līdz 2012. gadam. Informācija ietvērusi personīgos parametrus, veselības stāvokli un personas kodus, taču ne vārdus un adreses.

"Datatilsynet" skaidro, ka diskus pa pastu nosūtījis Dānijas Veselības ministrijas pārziņā esošs institūts, kurš novērš un apkaro nopietnas slimības un bioloģiskos draudus, kā arī uzrauga gan iesnu, gan seksuāli transmisīvo slimību izplatību. Savukārt pasts, neskatoties uz to, ka reģistrētais sūtījums bijis adresēts valsts statistikas birojam, to nogādājis privātam uzņēmumam, kurš izsniedz Ķīnas vīzas uz kontrakta pamata ar Ķīnu.

Sieviete, kura uzņēmumā atvērusi paciņu, to personīgi nogādājusi statistikas pārvaldei. "Datatilsynet" norāda, ka tai nav pamata neticēt sievietes teiktajam, ka viņa disku saturu nav izmantojusi vai pārsūtījusi, taču atzina, ka šādas informācijas noplūde varētu ietekmēt visus Dānijas iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!