Ir apstiprinājusies informācija, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības bijušas iesaistītas nelegālā gūstekņu pārvadāšanā, tādēļ tām jāuzņemas daļa atbildības par Gvantanamo ieslodzītajiem, teikts Eiropas Parlamenta (EP) deputātu ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā.

Notikumu attīstība apstiprinājusi, ka dažas ES dalībvalstis bijušas iesaistītas vai arī aktīvi vai pasīvi sadarbojušās ar ASV varas iestādēm, nelegāli pārvadājot ieslodzītos vai nelikumīgi turot tos ieslodzījumā, norādīts rezolūcijā.

To apliecina nesen sniegtā informācija par dalībvalstu atļaujām ASV veikt šādas darbības. "ES dalībvalstīm jāuzņemas zināma daļa politiskās, morālās un tiesiskās atbildības par šo Gvantanamo un slepenās ieslodzījuma vietās ieslodzīto pārvešanu un apcietināšanu," uzsver EP deputāti.

Parlaments arī nosoda, ka dalībvalstis līdz šim nav atklājušas patiesību par ārkārtas pārsūtīšanas programmu, tādēļ aicina veikt nepieciešamo izmeklēšanu un nodrošināt iesaistīto valstu iestāžu sadarbību. Deputāti arī uzsver, ka jānoskaidro atbildīgās personas.

Starp notikumiem, kas apliecina dalībvalstu atbildību, deputāti min amatpersonu paziņojumus, lēmumus, kā arī plašsaziņas līdzekļu informāciju Apvienotajā Karalistē, Polijā un Spānijā. Deputāti arī atzīmē valsts noslēpuma prasības, ko dažas valdības piemērojušas informācijai par ārkārtas pārsūtīšanu, piemēram, Itālijā un Apvienotajā Karalistē.

Lai gan Parlaments atzinīgi vērtē ASV prezidenta Baraka Obamas nesenos rīkojumus par slepenajiem cietumiem un spīdzināšanas neizmantošanu, deputāti norāda uz neskaidrībām attiecībā uz apcietināšanas shēmu un slepeno ieslodzījuma vietu izmantošanu ierobežotā apjomā. Deputāti atgādina, ka slepena ieslodzīšana jau pati ir nopietns cilvēka pamattiesību pārkāpums.

Eiropas Parlaments 2006.gada janvārī izveidoja Pagaidu komiteju saistībā ar iespējamo Centrālās izlūkošanas pārvaldes veikto Eiropas valstu izmantošanu, lai pārvadātu un nelikumīgi turētu apcietinājumā gūstekņus. Tās sagatavoto ziņojumu Parlaments pieņēma 2007.gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!