Desmitiem tūkstošu cilvēku piektdien 1.maija svētkos izgājuši Spānijas un Francijas ielās, paužot neapmierinātību par savu valdību darbu ekonomiskās krīzes laikā.
Visā Francijā notika aptuveni 300 mītiņu, kurus arodbiedrības un kreisā spārna opozīcija aicināja pārvērst par vēsturisku protestu, un pieprasīt lielāku palīdzību krīzes skartajiem strādniekiem un viņu ģimenēm.

Parīzē lielāko gājienu vadīja astoņu galveno arodbiedrību līderi. Arodbiedrības bija prognozējušas, ka Darba svētku demonstrācijās piedalīsies lielākais cilvēku skaits vairākās desmitgadēs, taču Parīzes gājiena organizatori pavēstīja, ka piedalījušies aptuveni 160 000 cilvēku.

Tas ir krietni vairāk nekā iepriekšējos 1.maija svētkos, kad piedalījās 30 000 cilvēku, taču ievērojami mazāk nekā 19.martā notikušajā gājienā pret prezidenta Nikolā Sarkozī ekonomikas politiku, kas piesaistīja 350 000 protestētāju. Martā otrajā protestā pret Sarkozī politiku pavisam valstī piedalījās no 1,2 līdz trim miljoniem cilvēku.

Francijā pieaug sociālā spriedze un par darbavietu likvidēšanu sadusmotie darbinieki vairākkārt sagūstījuši savus priekšniekus, bet rūpnīcās, ostās, universitātēs un slimnīcās notikuši streiki.

Sarkozī janvārī papildus 26 miljardus eiro lielai valsts investīciju stimulēšanas paketei paziņoja par 2,6 miljardus eiro lielu palīdzību nabadzīgākajām mājsaimniecībām, taču noraidījis iespēju veikt citus pasākumus patēriņa veicināšanai, paziņojot, ka valdības ekonomiskās prioritātes ir darbavietas un investīcijas.

Francijas ekonomiskā lejupslīde šogad tiek prognozēta 2,5% apmērā un bezdarbnieku skaits kopš janvāra pieaudzis par 250 000 līdz 2,2 miljoniem.

Savukārt Spānijas galvaspilsētas centrā sapulcējās vairāk nekā 10 000 cilvēku, paužot dusmas par ekonomisko stāvokli un augstāko bezdarba līmeni Eiropā.

Demonstrāciju organizēja divas valsts lielākās arodbiedrības UGT un CCOO, kuras paziņoja, ka krīze Spānijā ir smagākā 15 gados.

Protesti notika arī citās lielākajās pilsētās, tostarp Barselonā, Seviljā un Valensijā.

Eiropas piektā lielākā ekonomika, kuras pieaugums 2007.gadā bija 3,7%, 2008.gada nogalē iekļuva pirmajā recesijā 15 gadu laikā.

Pagājušajā nedēļā Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paziņoja, ka lejupslīde Spānijā ilgs veselus divus gadus - šogad ekonomika samazināsies par 3%, bet 2010.gadā - par 0,6%, savukārt bezdarba līmenis sasniegs 19,3%. Šī gada pirmajā ceturksnī bezdarbs Spānijā pieauga līdz 17,36%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!