Viesuļvētra “Deniss” jau tuvojas ASV piekrastei, vētras vēju dēļ Floridā 140 000 mājas palikušas bez elektrības, četros piekrastes štatos izsludināts ārkārtas stāvoklis un uzsākta cilvēku evakuācija. Savukārt ASV Aizsardzības ministrija evakuē bruņojumu un karavīrus no karabāzēm Floridā, Luiziānā un Misisipi štatā, ziņo ārvalstu masu mediji.
Floridas, Alabamas, Misisipi un Luiziānas gubernatori izsludinājuši ārkārtas stāvokli, un no apdraudētajām zonām, tai skaitā no kūrorta vietām, sākta cilvēku evakuācija.

Tikmēr militāristi evakuē no piekrastes bāzēm desmitiem kaujas un kravas lidmašīnu, helikopteru, kuģu un desmitiem tūkstošu karavīru. Tikai no vienas kara bāzes “Eglins” pilnībā evakuētas visas šīs bāzes 80 kaujas lidmašīnas un 20 000 cilvēku. Tāpat tehniku un personālu evakuē no ASV Gaisa spēku bāzēm “Tindall”, no kara aerodromiem “Herlbert field” un “Duke field” un citām bāzēm, no Misisipi un Luiziānas bāzēm izvesti arī visi kara kuģi.

Helikopterus un lidmašīnas pagaidām izvieto citās kara bāzēs, tālāk no “Denisa” ceļa, kurš pēc Nacionālā viesuļvētru vērošanas centra datiem, pašlaik dodas uz Ziemeļrietumiem ar ātrumu 23 kilometri stundā.

Floridā un Alabamā sestdienas vakarā sākuši evakuēt 1,4 miljonus cilvēku.

“Denisam” piešķirta otrā kategorija pēc piecu baļļu sistēmas, šī viesuļvētra virzas uz ASV pusi pa tādu pašu trajektoriju kā pērn virzījās vētra “Ivans”, kas prasīja 29 cilvēku dzīvības un nodarīja valstij zaudējumus 4 miljardu dolāru apjomā. Tiek prognozēts, ka tuvākajā laikā “Denisa” spēks sasniegs ceturto kategoriju un viesuļvētra ietrieksies ASV krastos starp Floridas un Luiziānas štatiem. Prognozē, ka “Deniss” sasniegs ASV svētdien.

Kubā un Haiti “Deniss” pēc oficiālajiem datiem jau prasījis 32 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!