Dienvidāfrikas republikas (DĀR) prezidents Tabo Mbeki ir norādījis, ka viņa vadītā valsts varētu palīdzēt nomaksāt daļu no Zimbabves ārējiem parādiem, informē ārvalstu mediji.
Uzstājoties Pretorijā, Mbeki teica, ka DĀR varētu palīdzēt dzēst Zimbabves gandrīz 30 miljonus ASV dolāru lielo parādu Starptautiskajam Valūtas Fondam (SVF).

Viņš teica, ka šāda palīdzība ir Dienvidāfrikas pašas ekonomiskajās interesēs, raksta BBC.

DĀR ir Zimbabves tuvākā sabiedrotā un jau ilgu laiku ir pretojusies starptautiskās sabiedrības aicinājumiem izdarīt spiedienu uz Harari, lai tā mainītu savu pretrunīgo politiku vairākos jautājumos.

Šī mēneša sākumā SVF deva Zimbabvei sešus mēnešus, lai tā sāktu pildīt savus pienākumus, pretējā gadījumā valsts no organizācijas tiks izslēgta.

Zimbabve ir uz ekonomiskā sabrukuma robežas, un visbiežāk tajā tiek vainots prezidents Roberta Mugabes autokrātiskais vadības stils.

Mugabe pašlaik atrodas Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, kur, kā ziņo vairāki avoti, viņš mēģina vienoties ar Ķīnas amatpersonām par vēl viena aizdevuma piešķiršanu, ar kura palīdzību tiks risinātas Zimbabves ekonomiskās problēmas.

Mbeki uzskata, ka Zimbabves izslēgšana no SVF būtu “nepareiza un neefektīva” rīcība.

“Ļoti iespējams, ka DĀR uzņemsies nomaksāt daļu Zimbabves parādu,” viņš saka.

“Mēs nevēlamies, lai mums blakus sabrūk valsts, jo mēs visi ļoti labi jutīsim tā sekas, un to mēs negribam pieredzēt.”

Taču prezidents arī uzsvēra, ka nekas vēl nav izlemts un sarunas starp abu valstu amatpersonām turpinās.

Mbeki izvairījās runāt par Zimbabves pretrunīgo graustu rajonu tīrīšanas programmu, kuras rezultātā aptuveni 300 000 cilvēku ir palikuši bez pajumtes.

Tā vietā viņš izteica gandarījumu par ANO sūtnes Annas Tibaidžukas aicinājumu starptautiskajai sabiedrībai aktīvāk palīdzēt Zimbabvei.

“Tas būtu ļoti, ļoti labi, ja Zimbabves problēmu risināšanā iesaistītos arī Apvienoto Nāciju Organizācija,” viņš teica.

Mbeki nāca klajā ar savu paziņojumu divas dienas pēc tam, kad ANO izdeva ārkārtīgi nosodošu ziņojumu par Zimbabvē notikušo graustu rajonu tīrīšanu, dēvējot to par starptautisko likumu klaju pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!