Pārstāvji no 12 Dienvidamerikas valstīm trešdien parakstīja vienošanos par jauna politiskā un ekonomiskā bloka izveidi, kurš ir veidots pēc Eiropas Savienības piemēra, ziņo ārvalstu prese.
Jaunā Dienvidamerikas valstu kopiena tika izveidota sammita laikā Kusko pilsētā Peru dienvidu daļā.

Peru prezidents Alehandro Toledo teica, ka ir dzimusi jauna valsts, kurā kādu dienu būs vienota valūta, parlaments un pase.

Jaunās kopienas dalībvalstis savu sadarbību sāks ar tirdzniecības tarifu samazināšanu, informē BBC.

Valstu vadītāji cer arī uz Dienvidamerikas ietekmes palielināšanos starptautiskās tirdzniecības sarunās.

Toledo izteicās, ka šī kopiena palīdzēs dalībvalstīm “stāties pretī globalizācijas izraisītajiem izaicinājumiem. Pagātnē ģeogrāfiskais stāvoklis mūs attālināja vienu no otra, bet tagad tas kļūs par vienojošo faktoru.”

Jaunā kopiena veido 361 miljona cilvēku lielu tirgu, kura iekšējais kopprodukts ir 973 miljardi ASV dolāru. Kopienas dalībvalstis ir 45% no visa Amerikas kontinenta, un tās eksporta apjomi ir aptuveni 181 miljards ASV dolāru.

Tomēr, lai kopiena piepildītu ieceres, vēl ir jānoskaidro neskaitāmas detaļas un jāatrisina strīdīgie jautājumi.

Kopiena veidosies, apvienojoties Andu valstu apvienībai, kurā ietilpst Bolīvija, Kolumbija, Ekvadora, Peru un Venecuēla, ar “Mercosur” apvienību, kuras dalībvalstis ir Argentīna, Brazīlija, Paragvaja un Urugvaja. Kopienā ir gatava iesaistīties arī Čīle, Gajāna un Surinama.

Kritiķi uzskata, ka minētie tirdzniecības bloki tā arī nav panākuši vienotību, tāpēc nekas nemainīsies arī ar Dienvidamerikas valstu kopienas izveidošanu, jo valstis lielākoties domā tikai par savu labumu.

Runājot par savstarpējo tirdzniecību, analītiķi uzsver, ka Dienvidāfrikas valstis lielākoties pārdod vienas un tās pašas preces, turklāt lielākas valstis Brazīlija un Argentīna nespēj nokārtot savas tirdzniecības saistības, bet starp Bolīviju un Čīli vispār nepastāv nekādas diplomātiskās saites.

Taču bijušais Argentīnas prezidents Eduardo Duhalde atspēko šos apgalvojumus, sakot, ka jaunā kopiena nodarbosies ne tikai ar jau sen pārrunātiem integrācijas jautājumiem, bet arī sekos līdz modernās pasaules prasībām.

“Mūsu valstis nevar vienas pašas stāties pretī pasaules ekonomiskās un politiskās kārtības izaicinājumiem,” saka Duhalde.

Lai uzsvērtu valstu vēlmi veidot ciešāku sadarbību, Peru un Brazīlija tikšanās laikā parakstīja 700 miljonus ASV dolāru vērtu vienošanos par automaģistrāles būvniecību, kas savienos abas valstis. Šim projektam vajadzētu būt pabeigtam līdz 2006. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!