Foto: AFP/Scanpix
21 gadus vecais ASV armijas ierindnieks, kura vārds netiek izpausts, 24. septembrī ielauzies 18 gadus vecas jaunietes dzīvoklī un, draudot ar šķērēm, piespiedis veikt dzimumaktu. Seksuālā pazemošana ilgusi vairākas stundas.

Noziegums noticis Dongdučeonas pilsētā, kurā bāzējusies ASV 2.kājnieku divīzija un kas atrodas netālu no Ziemeļkorejas robežas. Pēc uzbrukuma kareivis aizgājis, nolaupot cietušajai 5000 vonus (2,3 latus).

Lietu skatīja Dienvidkorejas tiesa, lai arī formāli, amerikāņu militārpersonas ir pakļautas savām tiesu iestādēm.

Šis ir smagākais Dienvidkorejā piespriestais sods ASV karavīram kopš 1993.gada, kad citam amerikāņu karavīram tika piespriests mūža ieslodzījums par korejietes slepkavību. Šis sods vēlāk tika samazināts uz 15 gadiem, un viņš tika atbrīvots 2006. gadā.

ASV amatpersonas ir atvainojušās Dienvidkorejas tautai. Arī ASV armija atvainojās un noteica saviem karavīriem Dienvidkorejā nakts komandanta stundu uz vienu mēnesi.

Amerikāņu militārais kontingents uzturas valstī kopš abu Koreju kara pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. ASV karavīru veiktie noziegumi jau iepriekš bieži izraisījuši dienvidkorejiešu neapmierinātību un protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!