Dienvidkoreja piektdien paziņojusi par ierobežota apjoma humānās palīdzības piegādēm uz Ziemeļkoreju, lai palīdzētu komunistiskajai kaimiņvalstij cīņā pret pārtikas trūkumu.

"Es zinu, ka Ziemeļkorejā saasinājies pārtikas trūkums. Tuvākajā laikā tiks piegādāts minimāls humānās palīdzības daudzums," informē Dienvidkorejas apvienošanās ministrs Hjons Intheks.

Ministrs neprecizēja palīdzības sūtījuma apmērus, tomēr, kā liecina masu medijos izskanējusī informācija, palīdzības kravās tiks nosūtītas nepilni 50 000 tonnu graudu.

Jau ziņots, ka Phenjana ar Seulu pagājušajā nedēļā uzsāka sarunas par palīdzības piegādēm Ziemeļkorejai. Cita starpā tika atsāktas arī pārrunas par Korejas kara laikā šķirto ģimeņu atkalapvienošanu, tomēr konkrēts rezultāts nav panākts.

Iepriekš Dienvidkoreja komunistiskajai kaimiņvalstij sūtījusi apjomīgas palīdzības kravas pēc signālu saņemšanas, ka Phenjana vēlas uzsākt kodolatbruņošanos.

Līdz 2008.gadam, kad pie varas nāca jaunais Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks, Seula uz komunistisko kaimiņvalsti gadā nosūtīja ap 40 000 tonnu rīsu un 300 000 tonnu mēslojuma. Abu Koreju attiecības krasi pasliktinājās, kopš Ļi Mjunbaks pārtrauca viņa liberālo priekšteču palīdzības politiku.

Seula ir paziņojusi, kamēr Ziemeļkoreja stingri pieturas pie savām kodolprogrammām, nav iespējams abu valstu attiecību krass uzlabojums.

Dienvidkoreja šobrīd izskata iespēju uz ziemeļiem nosūtīt pārtiku zīdaiņiem un bērniem ar veselības traucējumiem, tiesa gan mazākā apmērā nekā līdz šim.

Apvienošanās ministrija arīdzan apsver ANO Pasaules pārtikas programmas ierosinājumu par 7,5 miljonu dolāru (3,51 miljona latu) piešķiršanu Ziemeļkorejas ārkārtas palīdzības programmai.

Komunistiskajā valstī, kurā šogad pietrūks gandrīz 1,8 miljonu tonnu pārtikas, trešā daļa bērnu un sieviešu cieš no nepilnvērtīga uztura, liecina pagājušajā mēnesī publiskotais pētījums.

Jau ziņots, ka ANO īpašais ziņotājs Vitits Muntarborns pārtikas nepietiekamības situāciju Ziemeļkorejā raksturoja kā kritisku.

Viņš pavēstīja, ka šā gada sākumā situācija valstī sākusi uzlaboties un palīdzības organizācijām ļauts apgādāt aptuveni sešus miljonus trūcīgo iedzīvotāju. Taču, sākot ar gada vidu, pēc Ziemeļkorejas veiktajiem raķešu un kodolizmēģinājumiem, palīdzības apjoms samazinājies un tagad organizācijas var apgādāt tikai divus miljonus jeb vienu trešdaļu badacietēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!