Foto: AP/Scanpix
Dienvidkorejā svētdien sākta operācija, lai izceltu no jūras dzelmes prāmi "Sewol", kas nogrima pirms diviem gadiem, aiznesot sev līdzi vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības.

Dienvidkorejas valdība prāmja izcelšanai nolīgusi Ķīnas konsorciju, ko vada uzņēmums "Shanghai Salvage Co.". Operācija izmaksās aptuveni 72 miljonus dolāru.

Prāmja izcelšanu pieprasījuši vairāku bojāgājušo tuvinieki, cerot atgūt deviņu mirušo cilvēku līķus, kas vēl nav atrasti.

"Sewol" nogrima 2014.gada 16.aprīlī pie Dienvidkorejas krastiem. No 476 cilvēkiem, kas atradās uz prāmja, dzīvību zaudēja 304, tostarp daudzi bērni.

Prāmis tagad atrodas 40 metru dziļi jūras dzelmē un tā izcelšana, nepieļaujot pārlūšanu, būs operācijas galvenais izaicinājums.

Dienvidkorejas tiesa "Sewol" kapteinim Lī Džūnseokam pagājušajā gadā piesprieda mūža ieslodzījumu par slepkavību aiz apzinātas nolaidības.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka avāriju izraisīja galvenokārt cilvēku pieļautās kļūdas, tostarp, pretlikumīga kuģa pārprojektēšana, kravas platformas pārlādēšana, nepieredzējusi apkalpe un apšaubāmās attiecības starp prāmja īpašnieku un varasiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!