Foto: AP/Scanpix

Iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ Dienvidkorejas armija nākamo trīs gadu laikā samazinās karavīru skaitu par 100 000, piektdien paziņojusi armija.

Dienvidkorejā ir spēkā obligātais militārais dienests un pašreiz armijā dien 464 000 karavīru.

Līdz 2022.gadam plānots no astoņiem līdz sešiem samazināt arī armijas korpusu skaitu, bet līdz 2025.gadam no 38 līdz 33 samazināt armijas divīziju skaitu, paziņoja armija.

Lai kompensētu karavīru skaita samazināšanu, armija plāno modernizēt spēkus, piemēram, ieviešot mākslīgā intelekta sistēmas un citas jaunākās tehnoloģijas, vēsta ziņu aģentūra "Yonhap".

Eksperti prognozē, ka Dienvidkorejas iedzīvotāju skaits no pašreizējā 51 miljona samazināsies līdz 39 miljoniem 2067.gadā, kad vidējais vecums valstī būs 62 gadi.

Dzimstības samazināšanās Dienvidkorejā kļuvusi par nopietnu problēmu. Aplēsts, ka iedzīvotāju skaita stabilitātes saglabāšanai sievietei savas dzīves laikā jālaiž pasaulē vidēji 2,1 bērns. 2018.gadā Dienvidkorejā šis rādītājs bija tikai 0,98 bērni uz vienu sievieti.

Dienvidkoreja no 1950.gada līdz 1953.gadam cīnījās karā ar Ziemeļkoreju, kas beidzās ar pamieru bez miera līguma. Teorētiski abas valstis joprojām atrodas kara stāvoklī.

Kopumā Dienvidkorejas bruņotajos spēkos, ieskaitot arī gaisa spēkus un citas ieroču šķiras, aktīvajā dienestā atrodas aptuveni 600 000 militārpersonu, kas ir krietni mazāk par Ziemeļkorejas bruņotajiem spēkiem, kuros dien 1,3 miljoni cilvēku, liecina Seulas publiskotā informācija.

Eksperti uzskata, ka Ziemeļkorejas bruņojumā atrodas arī 20 līdz 60 kodolgalviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!