Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje pirmdien uzņēmās personīgu atbildību par viņas valdības reakciju uz prāmja "Sewol" traģisko avāriju un paziņoja, ka daudz kritizētā nacionālā krasta apsardze tiks izformēta.

"Kā prezidente, kas ir atbildīga par dienvidkorejiešu dzīvību un drošību, es izsaku visdziļāko atvainošanos par visām ciešanām, kas piemeklējušas cilvēkus" uzrunā, kuru pārraidīja televīzija, sacīja prezidente. "Galīgā atbildība par slikto reakciju uz šo negadījumu gulstas uz mani."

Jau ziņots, ka pāmja "Sewol" avārijā 16. aprīlī dzīvību zaudēja aptuveni 300 cilvēku.

Paka Gunhje jau iepriekš vairākkārt paudusi nožēlu par traģisko atgadījumu, bet pirmdienas paziņojums ir pirmā reize, kad viņa tieši uzņēmusies atbildību.

Uzrunā viņa uzsvēra krasta apsardzes kļūdas, reaģējot uz traģēdiju, un atzina par pamatotiem upuru radinieku pārmetumus, ka daudzu cilvēku dzīvības varēja tikt izglābtas.

"Esmu nolēmusi izformēt krasta apsardzi," sacīja prezidente, piebilstot, ka izmeklēšanas darbību pārņems policija, bet jūras patrulēšana tiks nodota no jauna izveidotajai nacionālās drošības ministrijai.

Uz prāmja "Sewol" atradās 476 pasažieri un apkalpes locekļi, arī 320 skolēni, kuri kopā ar 15 skolotājiem atradās ceļā uz Čedžu salu, kas ir populāra atpūtas vieta. Avārijā izdzīvoja 174 cilvēki, arī lielākā daļa apkalpes. No skolēniem, kas atradās uz prāmja klāja, tika izglābti tikai 75.

Paka Gunhje solījusi, ka valdība darīs visu, kas ir tās spēkos, lai sodītu tos, kas atbildīgi par šo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!