Dienvidkorejas prezidents Ļo Muhjuns apsver iespēju kājām šķērsot stingri nocietināto Ziemeļkorejas robežu, lai dotos uz nākamā mēneša sākumā paredzēto abu valstu vadītāju apspriedi, svētdien ziņo Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".
Laikraksta publikācijā norādīts, ka šī ideja izraisījusi bažas par valsts vadītāja drošību. Ļo bija paredzējis doties uz Ziemeļkoreju automašīnā caur Panmundžonas ciemu uz abu valstu robežas, lai no 2. līdz 4.oktobrim risinātu miera sarunas ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čeniru. Šī būs tikai otrā abu Koreju līderu apspriede 60 gadu laikā kopš pussala tika sadalīta.

Ļo priekštecis Kims Dedžuns uz pirmo miera samitu 2000.gadā devās uz Ziemeļkoreju ar lidmašīnu.

"Izmantojot sauszemes ceļu šai galotņu apspriedei atšķirībā no pirmās, mēs paredzam, ka prezidents kājām šķērsos robežlīniju, kas ir sadalītās Korejas simbols," laikrakstam teica kāda vārdā neminēta amatpersona.

Taču kāds cits valdības pārstāvis teica, ka šai idejai joprojām ir "daudz šķēršļu, arī drošības apsvērumi. Tā ir viena no izteiktajām idejām, un nekas vēl nav nolemts".

Neraugoties uz pēdējo gadu miera iniciatīvām, abas Korejas kopš piecdesmito gadu Korejas konflikta tehniski joprojām ir karastāvoklī.

Seulas apvienošanās ministrs Lī Džēdžuns, kurš atbild par galotņu apspriedes sarīkošanu, pagājušajā nedēļā brīfingā teica, ka abām Korejām vajadzīgas vēl vairākas sarunas, lai izstrādātu detalizētu Ļo vizītes programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!