Foto: AFP/Scanpix
Atbalstot Dienvidkorejas topošo robotu industriju, izmēģinājuma projekta laikā aptuveni 30 roboti sākuši mācīt angļu valodu kādas Dienvidkorejas pilsētas jauniešiem, otrdien paziņoja izglītības nozares amatpersonas.

Balto ovālās formas robotu "Engkey" izveidojis Korejas Zinātnes un tehnoloģijas institūts (KIST), un pirmdien tie sāka darbu 21 pamatskolā valsts dienvidaustrumu pilsētā Tegu.

Roboti ir aptuveni metru gari ar sejas vietā iebūvētu televīzijas displeja paneli, kurā redzama sievietes seja.

Pavisam skolās strādā 29 "Engkey", kas sarunājas ar skolēniem, lasa viņiem priekšā grāmatas, braukā apkārt pa klasi un dejo mūzikas ritmā, kustinot galvu un rokas.

Roboti tiek kontrolēti no attāluma. Tos vada angļu valodas skolotāji Filipīnās, kuri, pateicoties kontroles sistēmai, var redzēt un dzirdēt skolēnus.

Kameras uztver filipīniešu skolotāju sejas izteiksmi un atspoguļo to robota grafiskās ikonas sejā, skaidro viens no KIST vadošajiem zinātniekiem.

"Labi izglītoti, pieredzējuši filipīniešu skolotāji izmaksā daudz lētāk nekā viņu kolēģi citviet, ieskaitot Dienvidkoreju," AFP pavēstīja zinātnieks.

Neskaitot grāmatu lasīšanu, roboti izmanto arī īpašu programmatūru, lai dziedātu dziesmas un spēlētu alfabēta spēles ar bērniem.

"Šķiet, ka bērniem tas patīk, jo roboti izskatās labi, piemīlīgi un interesanti. Bet interesi izrādījuši arī daži pieaugušie, sakot, ka viņi justos mazāk nervozi, ja varētu runāt ar robotu, nevis īstu cilvēku," norādīja Tegu izglītības biroja amatpersona Kima Mijona.

Pēc Kimas teiktā, dažus robotus, iespējams, nosūtīs arī uz attālākajiem Dienvidkorejas lauku rajoniem, no kuriem izvairās ārzemju angļu valodas pasniedzēji.

Viņa atzīmēja, ka roboti joprojām tiek pārbaudīti. Tomēr amatpersonas varētu apsvērt robotu iznomāšanu pilnas slodzes darbam, ja zinātnieki tos pilnveidos, padarīs vieglāk lietojamus un pieejamus.

"Robotu klātbūtne klasē padara skolēnus daudz aktīvākus, sevišķi kautrīgos, kam bail izteikties skolotāju-cilvēku priekšā," atzīmēja Kima.

Tomēr viņa uzsvēra, ka eksperiments nav par skolotāju-cilvēku aizvietošanu ar robotiem.

"Mēs palīdzam attīstīt svarīgu, stratēģisku industriju un visu šo laiku sniedzam bērniem lielāku interesi tajā, ko viņi mācās," atzīmēja Kima.

Četru mēnešu ilgo izmēģinājumu programmu sponsorē valdība, kas tajā investējusi 1,58 miljardus vonu (aptuveni 700 000 latu).

Skolās izmēģinājuma programmas zinātnieki ieviesuši sākot ar 2009.gadu ar mērķi attīstīt robotus angļu valodas, matemātikas, zinātnes un citu priekšmetu mācīšanai dažādos līmeņos. Robotu vēlamā cena svārstās no pieciem līdz astoņiem miljoniem vonu.

Viens no vadošajiem KIST zinātniekiem atzīmēja, ka robots, kas pašreiz maksā 10 miljonus vonu (4660 latu), lielākoties atbalsta skolotājus-cilvēkus, bet laika gaitā ieņems lielāku lomu.

Zinātnieks norāda, ka roboti var būt efektīvs līdzeklis valodas prasmju uzlabošanai daudziem cilvēkiem, kas jūtas nedroši, sarunājoties ar ārzemniekiem.

"Turklāt viņi nesūdzēsies par veselības apdrošināšanu, slimības atvaļinājumiem un atlaišanas nosacījumiem vai neaizies pēc trim mēnešiem uz labāk apmaksātu vietu Japānā, (..) viss, kas nepieciešams, ir remonts un programmatūras atjaunināšana ik pa laiciņam," atzīmēja zinātnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!