Foto: EPA/LETA
Starptautiskā finanšu palīdzība, kuru paredzēts sniegt Īrijai, būs robežās no 80 līdz 90 miljardiem eiro (56 līdz 63 miljardiem latu), svētdienas vakarā pavēstīja divi ziņu avoti diplomātiskajās aprindās.

Ir gaidāms, ka vienošanās par šādu apjomu tiks panākta, noslēdzot sarunas Dublinā starp Īrijas valdību un Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ekspertiem.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri svētdienas vakarā atbalstīja Īrijas lūgumu sniegt tai finansiālu palīdzību valsts ekonomikas glābšanai un paziņoja, ka ir gatavi šim nolūkam izmantot pavasarī izveidoto Eiropas Finanšu stabilitātes fondu.

Vienošanās tika panākta finanšu ministru telekonferencē. Beļģijas finanšu ministrs Didjē Reinderss informēja, ka Īrijai sniedzamās starptautiskās palīdzības apjoms būs mazāks par 100 miljardiem eiro (70,3 miljardiem latu).

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis Lielbritānija un Zviedrija, kas nav eiro zonas valstis, piekrita sniegt Īrijai tiešu divpusēju palīdzību.

SVF ir gatavs pievienoties finansiālas palīdzības sniegšanai Īrijai, piešķirot aizdevumu ar daudzu gadu termiņu, svētdienas vakarā paziņoja SVF rīkotājdirektors Dominiks Stross-Kāns.

Īrijai piešķiramo kredītu garantiju detaļas ir paredzēts izstrādāt Īrijas sarunās ar EK, SVF un ECB tuvāko dienu laikā Dublinā. Ir gaidāms, ka šīs garantijas ietvers stingrus atmaksas nosacījumus un ekonomikas pārstrukturēšanas prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!