Pēc ASV centrālās bankas trešdien pieņemtā negaidītā lēmuma nepaaugstināt procentu likmes, saglabājot bāzes procentu likmi 5,25% apmērā, dolāra kurss pret eiro nolīdēja līdz zemākajam līmenim pēdējo divu gadu laikā.
ASV valūtas kurss trešdien pazeminājās līdz 1,3411 dolāriem par eiro, kas bija zemākais rādītājs kopš 2005.gada marta. Ceturtdien rīta pusē dolāra vērtība nedaudz palielinājās, sasniedzot 1,3389 dolārus par eiro. Attiecībā pret Austrālijas dolāru ASV dolāra kurss noslīdēja 80,80 centiem par Austrālijas dolāru, kas bija zemākais līmenis kopš 1996.gada decembra.

Austrālijas "State Street Global Advisors" analītiķi pieļauj, ka tuvāko nedēļu laikā dolāra kurss var pazemināties līdz 1,37 dolāriem par eiro un 81 centam par Austrālijas dolāru.

Pretēji Federālo rezervju sistēmas (FRS) lēmumam neturpināt procentu likmju paaugstināšanu, Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Žans Klods Trišē trešdien izteicās par tālāku procentu likmju pacelšanu, lai ierobežotu inflāciju. Marta sākumā ECB paaugstināja bāzes procentu likmi līdz 3,75%.

Kā ziņots, līdz visu laiku zemākajam līmenim dolāra kurss pret eiro bija noslīdējis 2004.gada beigās, kad viens eiro maksāja 1,3668 dolārus. Savukārt 2005.gada laikā dolāra kurss pret eiro palielinājās gandrīz par 15%, un šāds kāpums bija saistīts galvenokārt ar FRS īstenoto procentu likmju paaugstināšanas politiku.

Kopš 2006.gada sākuma, arī ECB sākot paaugstināt procentu likmes, dolāra kurss pret eiro un jenu atkal sāka samazināties. Kopš 2005.gada decembra ECB ir paaugstinājusi bāzes procentu likmi kopumā par 1,75 procentpunktiem līdz 3,75%. Likmes paaugstinājums tika veikts, septiņas reizes paceļot likmi par 0,25 procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!