Foto: PantherMedia/Scanpix
Par naudas izspiešanu no Latvijas mūziķiem Tadžikistānas korupcijas apkarošanas dienests sodījis 12 Dušanbes starptautiskās lidostas darbiniekus, no kuriem daļa atlaista no darba.

Tadžikistānas Pretkorupcijas valsts aģentūra augustā uzsāka izmeklēšanu par naudas izspiešanu Dušanbes starptautiskajā lidostā no Latvijas etnodžeza grupas "Baraka" dalībniekiem, kas pēc koncertturnejas Tadžikistānā vēlējās atgriezties mājās.

Latvijas grupa "Baraka" Tadžikistānā viesojās no 6. līdz 12.augustam, koncertos dziedot tadžiku dziesmas.

Par lidostā notikušo incidentu savā "Facebook" profilā rakstīja grupas līderis Dmitrijs Jevsikovs, norādot, ka grupas vizīte Tadžikistānā bijusi brīnišķīga līdz brīdim, kad mūziķi 13.augusta naktī ieradās Dušanbes lidostā, lai lidotu mājup.

Tā kā mūziķiem bijuši līdzi instrumenti, viņi sākotnēji mēģinājuši reģistrēties lidojumam ar nestandarta bagāžu, taču lidostas darbinieki no grupas pieprasījusi divas reizes lielāku naudas summu, nekā viņi maksāja ceļā uz Dušanbi.

Grupa atteikusies un devusies reģistrēties lidojumam parastā kārtībā. Problēmas sākušās, kad pēc reģistrācijas un bagāžas nosvēršanas mūziķi mēģinājuši iziet drošības kontroli, kur viņiem paziņots, ka ar mūzikas instrumentiem lidmašīnas salonā viņi netiks ielaisti.

Vārdu pārmaiņas laikā mūziķiem atņemtas pases, lidostas maiņas priekšniekam izsakot draudus nelaist "Baraka" dalībniekus lidostā. Situāciju izdevies atrisināt pēc lidojumu Dušanbe-Maskava nodrošinošās aviokompānijas "UTair" pārstāvja iejaukšanās, kas atļāva lidmašīnas salonā ienest instrumentus.

Lidostas maiņas priekšnieks tik un tā uzstājis, ka viņš dosies līdzi lidmašīnas salonā, lai vērotu lidmašīnas pavadoņu reakciju uz mūziķu ierašanos un redzētu instrumentu izvietošanu salonā.
"Ieejam lidmašīnā, tur mūs gaida "UTair" apkalpe - ļoti draudzīga - saka, ka vietas ir daudz, sēdēsiet katrs pa trim vietām.

Instrumenti brīvi derēja augšējos plauktos," rakstīja Jevsikovs.
Pēc ierašanās Maskavā grupa atklājusi, ka Dušanbes lidostā viņi nav reģistrēti otram lidojumam no Maskavas uz Rīgu, līdz ar to grupa nav varējusi palikt lidostas tranzīta zonā, bet viņiem nācās veikt atkārtotu reģistrāciju un vēlreiz kārtot jautājumu par nestandarta bagāžu.

Grupas "Baraka" piedzīvotais Dušanbes starptautiskajā lidostā izraisīja plašu ažiotāžu Tadžikistānas medijos un sociālajā tīklā "Facebook", daudziem vietējiem iedzīvotājiem norādot, ka lidostas darbinieku rīcība grauj Tadžikistānas un tās tautas reputāciju, kaut arī tadžiki ir izslavēti ar savu viesmīlību.

Tadžikistānas Pretkorupcijas valsts aģentūras pārstāvis Ališers Nasirovs radiostacijai RFE/RL otrdien pavēstīja, ka izmeklēšana lietā pabeigta un sodīti 12 lidostas darbinieki.

Vairāki darbinieki atlaisti no darba, bet pārējiem izteikts stingrs rājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!