Foto: Reuters/Scanpix
Veselības aprūpes darbinieki Libērijā pirmdien pieteikuši streiku, pieprasot lielāku atalgojumu par darbu ar pacientiem, kuri inficējušies ar nāvējošo Ebolas vīrusu.

Veselības aprūpes darbinieku arodbiedrība svētdien paziņoja, ka pirmdien sāks valsts mēroga streiku, aptverot ikvienu slimnīcu un veselības aprūpes centru, tostarp nodaļas, kurās tiek ārstēti Ebolas slimnieki.

Monrovijas Salas klīnikā, kas ir lielākā valdības vadītā Ebolas vīrusa ārstēšanā specializējusies klīnika, darbinieki jau piektdien sāka strādāt lēnākā režīmā.

"Mēs esam ierobežojuši savas aktivitātes, jo valdība atsakās apmierināt mūsu prasības. Pagājušajā naktī nomira desmitiem pacientu," norādīja klīnikas personāla pārstāvis.

Viņš iepriekš norādīja, ka Ebolas slimnieku ārstēšanai iekārtotajās klīnikās strādājošo medīcīnas darbinieku algas ir neadekvāti zemas, reizēm tikai 250 ASV dolāru (198 eiro) mēnesī.

Monrovijas Salas klīniku septembra beigās atvēra Pasaules Veselības organizācija (PVO), lai cīnītos pret Ebolas vīrusa uzliesmojumu.

Libērijas valdības pārstāvis piektdien noliedza, ka klīnikas darbs būtu traucēts.

Žurnālistiem piektdien tika aizliegts ieiet klīnikās, kurās tiek ārstēti ar vīrusu saslimušie cilvēki, tādēļ neatkarīgu apstiprinājumu tur notiekošajam nav iespējams gūt.

Rietumāfrikā no Ebolas vīrusa nomiruši jau vairāk nekā 4000 cilvēku, tostarp Libērijā - vairāk nekā 2300.

Vīruss laupījis dzīvību arī daudziem ārstiem un medmāsām. Libērijā vien miruši 95 veselības aprūpes darbinieki, liecina jaunākie PVO dati.

Ar Ebolas vīrusu var saslimt pēc nonākšanas kontaktā ar saslimuša cilvēka ķermeņa šķidrumiem. Vīrusa inkubācijas periods ir divas līdz 21 diena, kuru laikā simptomi - drudzis, vemšana un caureja - var neizpausties.

Šobrīd nav pieejama vakcīna vai zāles pret Ebolas vīrusu. Ir tikai eksperimentālā stadijā esošas zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!