Starptautiskā ebreju organizācija "B'nai B'rith", kas uzsākusi kampaņu pret pretrunīgi vērtētā Otrā pasaules kara gadu pāvesta Pija XII kanonizācijas procesu, pirmdien paziņoja, ka vienas dienas laikā savākts jau aptuveni 1000 parakstu.

Organizācijas Francijas filiāle kampaņu sāka pēc tam, kad Romas pāvests Benedikts XVI Piju pasludināja par godājamu. Nākamais solis kanonizācijas procesā ir beatifikācija jeb atzīšana par svētīgo un tad - atzīšana par svēto.

Kā uzskata "B'nai B'rith", ar šādu rīcību Vatikāns pauž atbalstu pāvesta bezdarbībai kara laikā, pieļaujot "nacistu noziegumu pastrādāšanu".

"Viņa beatifikācijas plānā mēs redzam tikai netiešu atbalstu Pija XII rīcībai attiecībā uz ebreju bendēm nacistu nežēlības laikā," sacīts organizācijas ziņojumā.

Tas ir vēstures fakts, ka Pijs XII ar "klusēšanu un pasivitāti attiecībā uz šo traģēdiju taktiski (..) pieļāva nacistu noziegumu pastrādāšanu", uzsver organizācija.

Benedikta 19.decembra paziņojums, ka tiek turpināts viņa priekšgājēja kanonizācijas process, saniknoja ebrejus visā pasaulē.

Turpretī katoļu baznīca uzsver, ka Pijs kara gados izglābis daudzus ebrejus, kas tika slēpti reliģiskajās institūcijās, un pāvesta klusuciešana holokausta laikā skaidrojama ar baznīcas galvas nevēlēšanos paslēpto ebreju situāciju padarīt bīstamāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!