Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atteikusies no savas pilnīgi noraidošās attieksmes pret deportācijām uz Irāku un turpmāk katru gadījumu izskatīs individuāli, trešdien paziņoja Zviedrijas Migrācijas pārvalde.

"Eiropas Cilvēktiesību tiesa šodien mūs informēja, ka visas tiesai nosūtītās lietas par izraidīšanu uz Irāku tiks skatītas individuāli," teikts Migrācijas pārvaldes paziņojumā.

22.oktobrī ECT informēja Zviedriju, Lielbritāniju un Nīderlandi, ka visās lietās, kurās apstrīdēta izraidīšanu uz Irāku, tiks lemts prasītājiem par labu, kamēr nebūs iegūta papildu informācija par drošības situāciju valstī.

Kopš tā laika Zviedrija apturējusi aptuveni 200 irākiešu izraidīšanu, pavēstīja Migrācijas pārvalde.

"Mēs esam apturējuši deportācijas, kuras mums prasīja apturēt tiesa," sarunā ar aģentūru AFP sacīja pārvaldes juridiskās nodaļas priekšnieks Mikaels Ribenviks. Viņš gan piebilda, ka to patvēruma pieprasītāju izraidīšana uz Irāku, kuru lūgumi noraidīti, pilnībā nav apturēta ne uz brīdi.

Trešdienas lēmums "apstiprina Zviedrijas, kā arī Eiropas praksi, ka šīs lietas izskatāmas individuāli", uzsvēra Ribenviks.

"Mēs turpināsim izraidīt irākiešus, kuriem nav nepieciešama aizsardzība," atzina nodaļas priekšnieks, vienlaikus uzsverot, ka daudzi irākieši tomēr saņem patvērumu.

Zviedrija pēdējos gados uzņēmusi vairāk irākiešu nekā jebkura cita rietumvalsts, taču 2007.gadā, kad valstī ieradās 18 559 irākieši, Stokholma patvēruma piešķiršanas noteikumus padarīja stingrākus.

Kopš tā laika visiem irākiešiem patvēruma iegūšanai jāpierāda, ka viņi Irākā ir personīgi apdraudēti. 2009.gadā tika apmierināti 1524 irākiešu patvēruma pieprasījumi, bet 3230 - noraidīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!