Pirmdien, divas dienas pirms paredzētās industriāli attīstīto valstu un Krievijas (G-8) galotņu sanāksmes, Skotijas galvaspilsētā Edinburgā notikušas sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kā rezultātā arestēti vairāk nekā 60 cilvēki.
Policija pavēstīja, ka vardarbīgo protestu laikā policisti apmētāti ar bruģakmeņiem, ķieģeļiem un pat parku soliņiem.

Vairāk nekā 60 cilvēku tika arestēti, ieskaitot "ietekmīgu anarhistu", kurš bija šķērsojis visu Eiropu, lai ierastos Skotijā.

Vairākas stundas Edinburgas centrā ilgušajās sadursmēs tika ievainoti vairāk nekā 20 demonstrantu un policistu.

Pilsētas centrā apstājās dzīvība un veikali pilsētas galvenajā iepirkšanās ielā bija spiesti aizvērties, kuros ieslēdzās to darbinieki.

Haosā nejauši iekļuvušās sievietes un bērni kliegdami pameta pilsētas centru.

Demonstrācijas sākās miermīlīgi, kad protestētāji, dauzot bungas un skandinot zvārguļus, devās uz policijas kordonu norobežoto pilsētas finanšu centru.

Pirmdienas demonstrācija bija turpinājums akcijām, kas sākās jau sestdien, kad Edinburgā pulcējās 200 000 protestētāju, kas pieprasa mazināt nabadzību jaunattīstības valstīs un, īpaši, Āfrikā.

G-8 līderi, valdot pastiprinātiem drošības pasākumiem, tiksies Glenīglzas kūrortā no 6. līdz 8.jūlijam. Centrālie sammita dienas kārtības jautājumi ir nabadzības mazināšana Āfrikā un cīņa ar klimata izmaiņām.

Pirmdien melnās drānās un maskās tērpušies tā sauktā "Melnā bloka" - kādas Vācijā un Skandināvijā bāzētas anarhistu organizācijas - aktīvisti, kas izcēlušies jau iepriekšējo G-8 sammitu laikā, sajaucās ar pārējiem demonstrantiem, kuri bija ģērbušies kā fejas un klauni.

Nepatikšanas sākās tad, kad kādi 30 anarhisti, kuri kopā ar 200 citiem demonstrantiem bija nonākuši starp policijas kolonnām, iesaistījās sadursmēs ar policistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!