Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) otrdien aicināja rast politisku risinājumu separātiski noskaņotajā Čečenijā. "Mums jāatrod risinājums sarunu, nevis militārā ceļā," teica 2002.gada EDSO priekšsēdētājs, Portugāles ārlietu ministrs Antoniu Martins da Krušs.
EDSO misija Čečenijā, strādājot ļoti smagos apstākļos, cer, ka tās mandāts tiks atjaunots, viņš teica, apmeklējot šīs organizācijas sekretariātu Vīnē.

Martins da Krušs uzskata, ka organizācijas prioritātes ir "iesaistīties humanitārajā jomā un bēgļu lietās", un piebilda, ka čečeni ķīlnieku sagūstītāji Maskavā "neapšaubāmi bija teroristi".

Pēc viņa teiktā, kaut arī cīņa pret terorismu ir EDSO prioritāte, lēmumi par terorismu jāpieņem katrā konkrētā gadījumā, jo ANO joprojām nav vienojusies par šī termina definīciju.

Viņš atgādināja klātesošajiem, ka pēc Portugāles pieredzes brīvības cīnītāji Angolā sākotnēji arī tika uzskatīti par teroristiem.

Martins da Krušs bija ieradies Vīnē, lai informētu EDSO struktūras par gatavošanos gadskārtējai drošības pārskata konferencei ministru līmenī, kas paredzēta Lisabonā 6. un 7.decembrī.

Sagaidāms, ka konference nāks klajā ar politisku deklarāciju par EDSO mērķiem 2003.gadā, kad organizācijas vadību Portugāle nodos Nīderlandei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!