Eiropas drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ceturtdien asi kritizēja prezidenta vēlēšanas Azerbaidžānā, kurās uzvaru guva ilggadējā līdera Heidara Alijeva dēls, premjerministrs Ilhams Ilijevs. EDSO paziņoja, ka vēlēšanās nav pilnībā ievēroti starptautiskie standarti.
Minot daudzos opozīcijas politiķu iebiedēšanas, policijas vardarbības un vēlēšanu norises pārkāpumu gadījumus, EDSO amatpersona Džovanni Keslers paziņoja: "Mēs konstatējām, ka vēlēšanu process neatbilda starptautiskiem standartiem vairākos aspektos."

Azerbaidžānas centrālās vēlēšanu komisijas preses sekretārs Azers Sarijevs jau paziņojis, ka vairākums vēlētāju nobalsojuši par Ilhamu Alijevu. "Otrās vēlēšanu kārtas nebūs. Ilhams Alijevs ir kļuvis par prezidentu," žurnālistiem paziņoja Sarijevs.

Pēc aptuveni triju ceturtdaļu biļetenu saskaitīšanas 41 gadu vecais Ilhams Alijevs saņēmis 80%, bet nākamais pretendents, opozicionārās "Musavat" partijas kandidāts Isa Gambars ieguvis aptuveni 12% vēlētāju balsu.

Alijevs solījis turpināt sava tēva politiku. 80 gadus vecais Heidars Alijevs dominēja Azerbaidžānas politikā gan padomju laikā, gan neatkarības ērā, un Rietumu kompānijas viņu uzskata par cilvēku, kas saglabāja kārtību valstī un atvēra durvis investoriem, kuri alka piekļūt Azerbaidžānas bagātajiem naftas un gāzes krājumiem.

Pēdējās nedēļas notika ārkārtīgi plaša Ilhama Alijeva priekšvēlēšanu kampaņa, un ārvalstu novērotāji viņa uzvaru vēlēšanās uzskatīja par neizbēgamu.

Pirms balsošanas pārējie septiņi kandidāti sūdzējās par krāpšanu jau pirms vēlēšanu iecirkņu atvēršanas, apgalvojot, ka vēlēšanas esot aizsegs ģimenes dinastijas leģitimizēšanai.

Naktī notika policijas sadursmes ar "Musavat" partijas atbalstītājiem, kuri bija sapulcējušies pie savas galvenās mītnes. Policija laida darbā stekus, lai apspiestu "neatļauto pasākumu", un ievainoja vairākus cilvēkus. Pēc neapstiprinātām ziņām, ievainoto vidū esot arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (ESDO) pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!