Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes apelāciju tiesa atcēlusi eksprezidentam Muhamedam Mursi piespriesto nāvessodu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Zemākas instances tiesa iepriekš Mursi piesprieda nāvessodu par līdzdalību 2011. gada nemieru laikā notikušajā masveida ieslodzīto bēgšanā no cietuma.

Mursi par Ēģiptes prezidentu ievēlēja 2012. gadā, taču gadu vēlāk jūlijā pēc plašiem ielu protestiem notika armijas apvērsums, kurā viņš tika gāzts. Pēc apvērsuma, kuru vadīja toreizējais armijas komandieris un pašreizējais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi, tika izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Kasācijas tiesa lika atkārtoti tiesāt Mursi par apsūdzībām līdzdalībā cietumnieku bēgšanā un vardarbību pret policistiem sacelšanās laikā, kad tika gāzts ilglaicīgais prezidents Hosni Mubaraks.

Apelāciju tiesa atcēla vēl pieciem Musulmaņu brālības biedriem piespriesto nāvessodu, ieskaitot brālības līderi Muhamedu Badie. Viņi un vēl 21 ieslodzītais, kuriem atcelti mūža ieslodzījumi, tiks atkārtoti tiesāti.

Kopš Mursi gāšanas policijas kampaņā pret protestētājiem dzīvību zaudējuši vismaz 1400 cilvēku un simtiem cilvēku masu tiesas prāvās notiesāti uz nāvi.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Ēģiptē 30 gadus valdījušais Hosni Mubaraks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!