Ēģipte no ASV saņēmusi četrus "F-16" iznīcinātājus, ziņo aģentūra "Albawaba". ASV vēstnieks Ēģiptē to ceturtdien nosauca par "vēl vienu soli ASV un Ēģiptes kopīgajā cīņā pret terorismu".

Pasūtījums seko atjaunotajai ASV un Ēģiptes kopīgai "M1 Abrams" tanku ražošanai Ēģiptes "Tanku rūpnīcā 200", kas atrodas Helvānas industriālajā zonā uz dienvidiem no Kairas. Tajā atbilstoši valsts oficiālās ziņu aģentūras "MENA" sniegtajai informācijai, tiek nodarbināti aptuveni 2500 cilvēki.

Šī nav pirmā ASV bruņojuma piegāde Ēģiptei – tā jūlijā saņēma astoņus "F-16 Block 52" iznīcinātāju un piecus "M1 Abrams" tankus. Savukārt tanku piegāde sekoja divu raķešu karakuģu piegādei jūnijā Aleksandrijas ostā, kas pēc ASV vēstniecības teiktā bija paredzēti "Ēģiptes drošības stiprināšanai".

Šis bruņojums ietilpst ASV administrācijas plānos sniegt Ēģiptei ikgadēju militāro palīdzību 1,3 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Ēģiptes un ASV attiecības saasinājās, kad ASV uz laiku pārtrauca militārā pabalsta sniegšanu 2013. gada jūlijā, kad pēc protestiem Ēģiptes armija gāza prezidentu Mohamedu Morsī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!