Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptē trešdien un ceturtdien notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta.

Pavisam uz valsts vadītāja amatu ir 12 kandidāti. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pretendenti ar vislielākajām izredzēm uzvarēt ir bijušais Arābu līgas ģenerālsekretārs Amrs Musa, islāmists Abdelmoneims Abulfutuhs, ekspremjers atvaļinātais gaisa spēku maršals Ahmeds Šafiks un islāmiskās Brīvības un taisnības partijas priekšsēdētājs Mohameds Morsi.

Pirmās kārtas balsu skaitīšanu paredzēts pabeigt sestdien, 26.maijā, pēc tam kandidāti varēs iesniegt apelācijas, un rezultātus plānots paziņot 29.maijā.

Maz ticams, ka kāds no kandidātiem jau pirmajā kārtā iegūs vairāk nekā 50% balsu, tāpēc 16. un 17.jūnijā tiek plānota otrā kārta. Tajā sacentīsies divi kandidāti, kuri būs ieguvuši visvairāk balsu pirmajā kārtā. Otrās kārtas rezultātus paredzēts paziņot 21.jūnijā.

Balsstiesības ir apmēram 50 miljoniem Ēģiptes pilsoņu.

Jaunievēlētajam prezidentam nodos varu bruņoto spēku Augstākā padome, kas pārņēma varu Ēģiptē pagājušā gada februārī, kad tautas masu protestos tika gāzts autoritārais prezidents Hosni Mubaraks. Jaunais parlaments sāka darbu šā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!