Foto: Reuters/Scanpix
Pēc piektdien notikušās sanāksmes Sīnaja tuksnesī beduīnu cilšu vadoņi paziņojuši par gatavību uzsākt bruņotu cīņu pret Ēģiptes militāristu vadīto valdību, lai panāktu lielāku pārstāvniecību jaunajā parlamentā, ziņo raidorganizācija CNN.

Beduīni nosodījuši “viltotās parlamenta vēlēšanas” un politisko sistēmu, kas gadu desmitiem ilgi esot atstājusi viņus malā.

“Mēs nepieļausim parlamentu bez beduīnu pārstāvniecības tajā, kā to mēģina panākt militārā padome un kāda zināma islāmiskā partija,” skaidro Karareša cilts pārstāvis Ahmeds Huseins.

Pazīstams beduīnu blogeris Musads Abu Fajrs uzstājies ar uzsaukumu: “Visi sistēmas cietumnieki Ēģiptē tiks atbrīvoti! Militārā hunta ir nodevusi Ēģipti, viņi ir aizmirsuši, kā mēs palīdzējām tiem karā pret Izraēlu 1973. gada karā. Bet mēs atgūsim savas tiesības mierīgā ceļā.”

Kādas cilts vadonis Mohameds al Ahmars paziņojis, ka Al Toras pilsētā ir atrastas dedzinātas kastes ar vēlēšanu biļeteniem, vairums no kuriem esot saturējuši tieši beduīnu balsis. “Mēs nezinām, kas tās ir dedzinājis, bet atbildība ir jāuzņemas militāristiem,” norādīja vadonis.

Pēc vēlēšanu biļetenu kastu iznīcināšanas un dedzināšanas gadījumiem administratīvā tiesa mudināja atkārtot parlamenta vēlēšanas Sīnaja pussalā sestdien un svētdien.

Al Ahmars pastāstīja, ka drošības spēki lietojuši asaru gāzi un šāvuši gaisā, lai izklīdinātu beduīnus, kas pulcējās pie tiesas ēkas Al Toras pilsētā.

CNN informē, ka Sīnaja pussalā dzīvo aptuveni 500 tūkstoši beduīnu. Tie dzīvo tuksnesī neatkarīgi no Ēģiptes centrālās varas. Reģionā izplatīta kontrabanda, ieroču un cilvēku tirdzniecība. Beduīnu cilšu locekļi ir palīdzējuši nogādāt kontrabandas preces Palestīnas teritorijās, kas robežojas ar Sīnaja tuksnesi.

Prezidenta Hosnī Mubaraka laikā simtiem beduīni tika apcietināti.

Jau ziņots, ka pēc Ēģiptes ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas masu nemieros pagājušā gada februārī varu valstī līdz jaunas pārejas valdības izveidei pārņēma militārā padome.

Jauno parlamenta vēlēšanu pirmā kārta notika no pagājušā gada decembra līdz šā gada janvāra sākumam, un tajā tika ievēlēta apakšpalāta. No janvāra līdz martam paredzētas augšpalātas vēlēšanas.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!