Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes augstākā tiesu iestāde ir paturējusi spēkā zemākas tiesas instances lēmumu apturēt divu Sarkanās jūras salu nodošanu Saūda Arābijai, kā to iecerējusi valdība, vēsta raidsabiedrība BBC.

Augstākā Administratīvā tiesa noraidīja valdības apelāciju pret Administratīvās tiesas lēmumu apturēt Tirānas un Sanāfiras salu atdošanu saūdarābiem, jo valdība nav spējusi nodrošināt pierādījumus, ka salas patiešām pienāktos kaimiņvalstij.

Līgumu par salu nodošanu Kaira un Rijāda parakstīja 2016. gada aprīlī. Ēģiptē šis valdības solis izraisīja tautas protestus. Prezidentam Abdelfataham al Sisi tika pārmesta konstitūcijas pārkāpšana un salu "pārdošana" apmaiņā pret miljardiem dolāru lielu palīdzības programmu.

Pats Sisi skaidroja, ka minētās salas vienmēr ir piederējušas Saūda Arābijai, kura 1950. gadā lūgusi Ēģipti tajās izvietot karavīrus salu aizsardzībai.

Tirānas un Sanārifas salas nav apdzīvotas, ja neskaita ēģiptiešu un starptautisko miera uzturēšanas spēku karavīrus. Tirāna atrodas ieejā Akabas līcī un veido stratēģiski nozīmīgo Tirānas šaurumu, ko Izraēla izmanto piekļuvei Sarkanajai jūrai.

Ēģiptiešu karavīri pēc Saūda Arābijas pieprasījuma uz salas izvietoti 1950. gadā. Kopš 1982. gada te atrodas arī starptautiskie miera uzturētāji, skaidro BBC. Izraēla salas īslaicīgi sagrāba un pēc tam atdeva atpakaļ Ēģiptei 1956. un 1967. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!