Foto: Reuters/Scanpix
Eiro zonas valstu finanšu ministri pirmdienas naktī Luksemburgā atlika galīgā lēmuma pieņemšanu par jaunas starptautiskā aizdevuma kārtas izmaksāšanu Grieķijai 12 miljardu eiro (8,4 miljardu latu) apmērā un paziņoja, ka Grieķijai vispirms jāievieš jauni taupības pasākumi.

Ministri prognozēja, ka šī nauda var tikt izmaksāta līdz jūlija vidum, ja Grieķijas parlaments vispirms pieņems jaunu taupības pasākumu un ekonomisko reformu paketi 28,5 miljardu eiro (20 miljardu latu) apmērā. Grieķija ir paziņojusi, ka tai līdz jūlija vidum jāsaņem šī aizdevuma kārta valsts parāda dzēšanai.

Valdība plāno veikt jaunos taupības pasākumus, pakļaujoties starptautisko aizdevēju spiedienam, un cer panākt četru gadu taupības plāna pieņemšanu parlamentā līdz jūnija beigām. Plāna nolūks ir ieekonomēt 28,5 miljardus eiro (20 miljardus latu) līdz 2015.gadam, tai skaitā 6,4 miljardus eiro (4,5 miljardus latu) šogad.

Eiro zonas finanšu ministri uzstāja, ka jaunās aizdevuma kārtas izmaksāšana atkarīga no tā, vai Grieķijas parlaments vispirms pieņems likumus par fiskālām reformām un valsts īpašumu pārdošanu.

"Lai pārietu uz jaunās aizdevuma kārtas izmaksāšanu, mums jāpārliecinās, ka Grieķijas parlaments nobalsos par uzticību valdībai un atbalstīs šo programmu," sacīja Beļģijas finanšu ministrs Didjē Reinderss.

Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu piektdien izveidoja jaunu valdību un iecēla līdzšinējo aizsardzības ministru Evangelu Venizelu finanšu ministra amatā, kurā viņam būs jārisina valsts parāda krīze. Parlamentā otrdien paredzēts balsojums par uzticību jaunajai valdībai.

Grieķijai jau ir apstiprināts starptautiskais aizdevums 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) apmērā. Eiro zonas valstu finanšu ministru grupas vadītājs Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers ir atzinis, ka Grieķijai tās milzīgā parādu kalna dēļ būs nepieciešams vēl viens starptautiskais aizdevums, taču tā apmērs pagaidām nav skaidrs.

Eiro zonas valstu finanšu ministri pirmdienas naktī Luksemburgā arī paziņoja, ka līdz jūlija sākumam izstrādās plānu par jaunu starptautisko aizdevumu Grieķijai, kurā pirmoreiz būs paredzēta arī ievērojama privāto investoru līdzdalība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!