Eiropas Komisija (EK) oficiāli pieņēma bērnu staigulīšu Eiropas drošības standartu, kas palīdzēs novērst daudzus negadījumus, kuros cieš bērni, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Gan Eiropas, gan ASV slimnīcu dati par pēdējo 20 gadu laikā sniegto neatliekamo palīdzību liecina, ka staigulīši rada kritiena risku un katru gadu tūkstošiem bērnu kritienu rezultātā tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

Austrālijā veiktais pētījums liecina, ka vismaz katrs trešais bērns, kas lieto staigulīti, ir guvis traumas. Savukārt Lielbritānijas pētījums liecina, ka no visām maziem bērniem paredzētām precēm staigulīši ir radījuši visvairāk ievainojumu. Negadījumos, lietojot bērnu staigulīšus un tiem apgāžoties vai nokrītot pa kāpnēm, gūtās traumas var būt ļoti smagas, jo pārsvarā tās skar bērna galvu.

Ar Eiropas Savienības (ES) standartu bērnu staigulīšu ražošanā tiek ieviestas konstrukcijas un drošības pārbaužu prasības, kas vērstas uz traumu mazināšanu. Galvenais risks, ko rada bērnu staigulīši, ir apgāšanās. Jaunās prasības šo risku mazinās.

ES patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuņeva teica: "Šis standarts palīdzēs nodrošināt ES jaunāko un vismazāk aizsargāto iedzīvotāju drošību. Lai gan vecāku un pieaugušo uzraudzība bērnam sniedz vislielāko aizsardzību, būtiski svarīgi ir arī papildu drošības pasākumi bērnu preču ražošanā."

Bērnu staigulīši ir ierīces uz riteņiem, kas maziem bērniem, kuri vēl neprot staigāt, palīdz patstāvīgi pārvietoties. Tos parasti lieto no brīža, kad bērns ir spējīgs patstāvīgi sēdēt, līdz brīdim, kad bērns var patstāvīgi staigāt. Bērni, kas lieto staiguļus, parasti ir vecumā no 6 līdz 15 mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!