Eiropā katru gadu no vardarbības mirst 73 000 iedzīvotāju, šodien konferencē "Vardarbība ģimenē un veselība" pastāstīja Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Reģionālā biroja eksperte Freja Karki.
Eiropas reģionā ievainojumi un vardarbība ir galvenais nāves cēlonis personām vecumā no viena līdz 44 gadiem. 2002.gadā ģimenes vardarbības dēļ ir miruši apmēram 1500 bērni vecumā līdz 14 gadiem.

Tāpat Eiropas reģionā pastāv augsts bērnu seksuāli ļaunprātīgās izmantošanas gadījumu skaits. Kā liecina pētījumi, apmēram 75 000 bērnu ir iesaistīti Austrumeiropas seksa tirgū, norādīja Karki.

Visbiežāk no vardarbības cieš tieši bērni un sievietes, uzsvēra Karki. Apsekojumi dažādās Eiropas valstīs apliecina, ka 5%-45% gadījumu sievietes ir izvarojuši viņu partneri, turklāt vairākas reizes. Kā atzina eksperte, alkohols ir galvenais veicinošais faktors gan upuriem, gan vainīgajiem.

Vardarbība veicina dažādus veselības traucējumus, piemēram, reproduktīvajā veselībā. Tāpat vardarbība rada ģinekoloģiskas un psiholoģiskas saslimšanas. Upuri pastiprināti sāk lietot medikamentus un alkoholu, tādējādi cerot atbrīvoties no depresijas un stresa, atzina Karki. Savukārt vardarbība pret bērnu atstāj nelabvēlīgu efektu uz visu turpmāko dzīvi. Turklāt visbiežāk atklājas, ka varmākas paši ir piedzīvojuši vardarbību bērnībā.

Karki norādīja, ka vardarbības izkaušanai ir jāpiemēro proporcionāla un visaptveroša metode. Ja tiek konstatēta jebkāda veida vardarbība pret bērnu vai partneri, tūlītēji ir jāveic profilakse, vardarbības gadījuma ziņošana, kā arī izmeklēšana.

Eksperte pastāstīja, ka efektīvi profilakses pasākumi būtu ģimenes mājokļa apmeklējumi un vecāku izglītošana un trenēšana veiksmīgai pienākumu veikšanai. Tāpat būtu jāveic policistu, skolotāju un veselības aprūpes personāla treniņi vardarbības konstatēšanai un menedžēšanai.

Lai izprastu reālo situāciju Latvijā, ir veikts pētījums "Vardarbība ģimenē un veselība". Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne konferencē pastāstīja, ka pētījuma mērķis ir apzināt problēmas aprises, noskaidrot, kāda ir esošā valsts politika vardarbības jomā, kā arī identificēt veselības sektora lomu vardarbības novēršanai.

Rūrāne uzsvēra, ka vardarbība ir globāla problēma, turklāt statistikas dati neatspoguļo reālo situāciju, jo daudzi cietušie neziņo par nodarījumu. "Par vardarbību izvairās runāt gan cietušie, gan varmākas, gan politiķi, gan visa sabiedrība," uzsvēra Rūrāne.

Viņa pastāstīja, ka Pasaules Veselības organizācijas 2002.gadā veiktā pētījuma ziņojumā par vardarbību un veselību atklājas, ka 20% sieviešu un 10% vīriešu bērnībā ir pārcietuši seksuālu vardarbību. 14% sieviešu un 7% vīriešu nāves cēlonis bijusi tieši vardarbība.

Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā direktore stāstīja, ka pasaules ziņojums ir tulkots daudzās valodās un tas ir izsaucis lielu rezonansi globālajā sabiedrībā. "Daudzās valstīs, reaģējot uz šokējošajiem skaitļiem, ko atklāja ziņojums, tika pieņemtas īpašas programmas un veidotas institūcijas, kas veicinātu vardarbības izskaušanu," stāstīja Rūrāne.

Savukārt Latvijas ziņojums par vardarbību ģimenē iespiestā veidā būs pieejams nākamā gada sākumā. Ziņojums tiks nodots arī atbildīgajām institūcijām, tostarp Veselības ministrijai un Bērnu un ģimenes lietu ministrijai, lai, reaģējot uz situācijas atspoguļojumu, tiktu veikti arī reāli pasākumi vardarbības izskaušanai.

Konferences sākumā Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Reģionālā biroja eksperte atzina, ka "patiesībā aplūkojamā tēma ir smaga un nomācoša". Tomēr labā ziņa ir tāda, ka Latvija jau ir uzsākusi aktivitātes vardarbības novēršanai. Turklāt Latvija ieņem galveno lomu Baltijā vardarbības novēršanas veikto pasākumu jomā.

"Jūs būsiet pirmie no Baltijas valstīm, kuri nāks klajā ar ziņojumu par vardarbību ģimenē un veselību," atzina Karki.

Jau ziņots, ka šis pētījums ir pirmais solis, lai apzinātu veselības sektora lomu vardarbības problēmas risināšanā. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka veselības nozarei ir būtiska loma vardarbības problēmas apzināšanā, bet problēmas risināšana ir jāveic daudzu valsts, pašvaldību un nevalstisko sektoru sadarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!