No 15 Eiropas valstīm, kas saskaņā ar Kioto protokolu apņēmās 2008.-2012.gadā samazināt kaitīgo gāzu emisijas par 8%, salīdzinot ar 1990.gada stāvokli, šī līmeņa sasniegšanai tuvojas tikai Lielbritānija un Zviedrija, secināts Sabiedriskās politikas pētījumu institūta (IPPR) ziņojumā.
Institūts norāda, ka desmit valstīm šo mērķi sasniegt neizdosies, ja vien tās nekavējoties neveiks konkrētus pasākumus. Starp šīm valstīm ir Īrija, Itālija un Spānija, un ļoti nelabvēlīga situācija ir arī Vācijā, Grieķijā un Francijā.

"Klimata izmaiņu ziņā mēs pietuvojamies punktam, no kura atpakaļceļa vairs nav," norādīja institūta direktors Tonijs Greilings. "Mums ir palicis ļoti maz laika, lai sāktu samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdes, kamēr nav nodarīts neatgriezenisks ļaunums, un ir vitāli svarīgi, lai Eiropas Savienības valstis pildītu savas apņemšanās piesārņojuma samazināšanas jomā."

Kioto protokola mērķis ir ierobežot atmosfēras piesārņošanu ar siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm, lai tādējādi mazinātu globālo sasilšanu, kas var izraisīt bīstamu Pasaules okeāna līmeņa celšanos un kardināli mainīt visu zemeslodes klimatisko sistēmu.

Lielākais piesārņotājs - ASV - nav ratificējis Kioto protokolu, uzskatot, ka tas kaitēs valsts ekonomiskajai attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!