Foto: EPA/Scanpix/LETA

NATO kaujas lidmašīnas 2019. gadā gandrīz 300 reizes pie alianses valstu gaisa robežām Eiropā pārtvērušas Krievijas lidaparātus, vēsta "Radio Svoboda".

Datus par 2019. gadu "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) bulgāru valodas dienestam atklāja NATO amatpersona, kas darba specifikas dēļ vēlējās palikt anonīma.

"2019. gadā alianses lidmašīnas 290 reizes pacēlās, lai pavadītu vai sekotu Krievijas militārajām lidmašīnām visā Eiropā," sarakstē ar žurnālistu atklāja amatpersona.

Avots gan nepapildināja teikto ar statistiku iepriekšējos gados.

Pagājušajā nedēļā piecas NATO lidmašīnas no Bulgārijas, Rumānijas un Turcijas pacēlās gaisā, lai pārtvertu divus Krievijas stratēģiskos bumbvedējus Tu-22 un divus iznīcinātājus Su-27, kas pietuvojās šo valstu gaisa robežām Melnajā jūrā.

Krievijas lidmašīnas bez starpgadījumiem atgriezās Krievijas gaisa telpā, paziņoja Bulgārijas amatpersonas.

"Viņi to dara regulāri. Viņi pārbauda mūsu spējas un skatās, kā mēs reaģēsim, cik ātri mēs nosūtīsim lidmašīnas un vai mūsu radari viņus pamanīs," paskaidroja Bulgārijas aizsardzības ministrs Krasimirs Karakačanovs.

Krievijas militārā aktivitāte Eiropā un Melnajā jūrā ir pieaugusi kopš 2014. gada, kad Maskava okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!