Cilvēki 12 no 15 Eiropas Savienības (ES) valstīm otrdien svinēja Jaungadu un jaunās valūtas eiro ieviešanu, ar nelielām skumjām pieminot līdzšinējās nacionālās valūtas, kuru vietā tagad stājas eiro.
Iestājoties pusnaktij, kad eiro banknotes un monētas kļuva par realitāti 300 miljoniem cilvēku no Atēnām līdz Dublinai, daudzi atteicās no tradicionālajām Jaungada ballītēm un stājās rindās pie bankomātiem, lai saņemtu savas pirmās eiro banknotes.

Īstenojoties vēsturē lielākajai valūtas maiņai, apgrozībā otrdien nonāk vairāk nekā 144 miljardi eiro (81 miljards latu). Par spīti daudzu vienkāršo patērētāju bažām, ka valūtas maiņa var nozīmēt pārpratumus iepērkoties, banknošu trūkumu bankomātos un problēmas ar tirdzniecības automātiem, eiro pastāvēšanas pirmajās stundās tika ziņots par tikai dažām problēmām, tātad jaunās valūtas "dzemdības" notika bez sarežģījumiem.

Berlīnē ap miljons cilvēku sapulcējās uz tradicionālajām Jaungada svinībām, vienlaikus atvadoties no vācu markas un sveicot eiro. Ipašā "eiropaviljonā", kas bija izveidots pie Brandenburgas vārtiem, Vācijas centrālās bankas prezidents pasniedza pirmo eiro banknoti finansu ministram apmaiņā pret vācu markām, un pēc šī brīža arī parastie vācieši varēja sākt izmantot eiro skaidrās naudas darījumos.

Parīzē pirmie eiro kārotāji Monparnasa bulvārī gāja no vienas bankas uz otru, meklējot bankomātus, kas izsniegtu jaunās valūtas banknotes, tomēr daudzi bankomāti vēl arvien izsniedza tikai frankus. Beidzot viņu meklējumi vainagojās panākumiem, un sākās līksmība pie bankas "Credit Lyonnais".

Grupa GIE CB, kas pārstāv kredītkaršu operatorus Francijā, informēja, ka pirmajās divās stundās pēc valūtas maiņas ir izdarītas 176 442 skaidrās naudas izņemšanas operācijas par kopējo summu 12 778 480 eiro (7,17 miljoniem latu).

Eiro bija populara arī Amsterdamas kafejnīcās un "sarkano lukturu" rajonā, kur Jaungada svinētāji no visas Eiropas baudīja dažus no šīs pilsētas priekiem, kas citur ir nelikumīgi. "Mēs jau esam samaksājuši ar eiro," lepni sacīja kāds Parīzes jaunietis, demonstrējot par jauno valūtu iegādāto pirmo preci - Jamaikas marihuānas cigareti.

Jaungada svinētāji Īrijā bija kūtrāki jaunās valūtas izmantošanā un turpināja maksāt par Ginesa alu īru mārciņās. "Mēs to darīsim rīt," sacīja kāds bārmenis, atbildot uz jautājumu, vai viņš pēc pusnakts izdos atlikumu eiro.

Vīnē Eiropas Komisijas prezidents Romāno Prodi izmantoja savus pirmos eiro krājumus, lai neilgi pēc pusnakts nopirktu ziedus dzīvesbiedrei. Viņš atzina, ka eiro nozīmē radikālu pārmaiņu Eiropai un globāli nostiprinās Eiropas Savienību (ES).

"Eiropa būs daudz stiprāka un daudz svarīgāka pasaulē. Tā ir radikāla pārmaiņa Eiropas vēsturē," sacīja Prodi. Viņš piebilda, ka sagatavošanās valūtas maiņai notikusi "fantastiski" labi, bet atzina, ka "neapšaubāmi būs vairāki incidenti, 300 miljoniem eiropiešu saņemot eiro".

Nīderlandes pilsētā Māstrihtā, kur pirms 10 gadiem tika parakstīts ES līgums par vienotas valūtas ieviešanu, nosvinēja valūtas maiņu ar teātra izrādi neilgi pirms pusnakts.

ES mītnes pilsētā Briselē Jaungada svinētāji, no tiem daudzi ar neatkorķētām šampanieša pudelēm rokās, stājās rindās pie bankām, lai izņemtu savas pirmās eiro banknotes no bankomātiem pie ES mītnes. Naudas izņemšana no bankomātiem Beļģijā otrdienas rīta pirmajās stundās sasniedza rekordu, paziņoja bankomātu operatorfirma "Banksys".

Atēnās svinības bija koncentrētas pilsētas centrā ap milzīgu, ar neonu apgaismotu piramīdu, kuru vainagoja jaunās valūtas logo. Tās atklāšana notika pusnaktī, kad debesīs tika palaisti tūkstošiem balonu un tās izgaismoja 15 minūšu ilga uguņošana.

Eiro ieviešanu nesvinēja Lielbritānijā, Zviedrijā un Dānijā - vienīgajās ES dalībvalstīs, kas palikušas ārpus eirozonas.

Lielākās britu avīzes "Daily Telegraph", "The Times" un "The Guardian" jaunajai valūtai veltīja rakstus ar virsrakstiem "Eiropas mešanās nezināmajā", "Eiropa izdara lēcienu" un "Eiro ierašanās: viņu nauda - mūsu nākotne?".

Ņujorkas biržā eiro vērtība sasniedza 0,8912 ASV dolārus - augstāko līmeni 10 dienu laikā, salīdzinot ar 0,8851 dolāriem piektdien. Tomēr šī pieauguma nozīmi mazināja zemais tirdzniecības apjoms.

Daudzi eksperti prognozē, ka eiro banknošu un monētu nonākšana apgrozībā, kas notiek trīs gadus pēc šīs valūtas oficiālas ieviešanas "virtuālā" formā, maz ietekmēs eiro vērtību, kas ir ievērojami samazinājusies salīdzinājumā ar sākotnējo līmeni.

Lai gan eiro un lielāko daļu eirozonas valstu nacionālo valūtu varēs paralēli izmantot līdz februāra beigām, Eiropas Komisija aicināja šo valstu pilsoņus iespējami drīzāk izmantot tikai eiro.

Eirozonas ietvaros pēdējie uz eiro pārgāja Francijas aizjūras departamenti Gvadelupa un Martinika, kur tas notika pulksten 6.00 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!