Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas premjerministrs Donalds Tusks otrdien, 7. maijā, komentēja, ka, lai Eiropa izvairītos no konfliktiem un būtu drošībā, tai būtu jāpalielina savas aizsardzības spējas, ziņo aģentūra "Reuters".

Uzstājoties konferencē Polijas pilsētā Katovicē, Tusks aicināja Eiropas valstis kopīgi rīkoties, lai palielinātu izdevumus aizsardzībai par vismaz 100 miljardiem eiro.

"Eiropai ir jābūt gatavai tuvāko desmit mēnešu un visu nākamo piecu gadu laikā situācijai, kurā neviena pasaules vara neuzdrošināsies pret to pacelt roku," norādīja Polijas līderis. Viņš uzsvēra: "Liela nauda pārvietos karu prom no Eiropas robežām uz ilgu laiku, iespējams, uz visiem laikiem."

Vienotai pretgaisa aizsardzībai "jākļūst par Eiropas projektu, kas būs finansiāls ieguldījums, lai uzbūvētu kupolu pār Eiropu". "Mums ir vairāk iniciatīvu un sanāksmju nekā reālas darbības, lai aizsargātu Eiropas debesis," secināja līderis.

Līdzīgu viedokli paudusi arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, uzsverot, ka, ja līderei izdosies stāties amatā uz vēl vienu pilnvaru termiņu, viņa ierosināšot jaunus aizsardzības projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!