Foto: EPA/LETA
Eiropas Parlamenta deputāti otrdien nobalsoja par rezolūciju, kurā aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis līdz 2011. gada beigām atvērt savus darba tirgus Rumānijai un Bulgārijai, informē EP preses dienests.

Dalībvalstis, kas atvēra savu darba tirgu pēc 2004. un 2007. gada paplašināšanās, nav ziņojušas par negatīvu ietekmi, tāpēc nav sociālekonomiska pamatojuma saglabāt ierobežojumus iekļūšanai ES darba tirgū Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem, teiks EP deputāta Traian Ungureanu (EPP, Rumānija) izstrādātajā rezolūcijā par darba ņēmēju pārvietošanās brīvības Eiropas Savienībā veicināšanu.

Kā debatēs norādīja Ungureanu, oficiālā statistika, tai skaitā Eiropas Komisijas (EK) apkopotā, liecina, ka darba ņēmēji no Austrumeiropas neradīja citās valstīs bezdarba pieaugumu vai papildus slodzi sociālai un labklājības sistēmai. Tieši pretēji, valstīs, kuras uzņēma darba ņēmējus, varēja novērot ekonomikas izaugsmi un IKP pieaugumu par apmēram 1%.

Deputāti aicina dalībvalstis pārskatīt to noteiktos pārejas posmu noteikumus par piekļuvi darba tirgum un mudina tās ES dalībvalstis, kuras joprojām piemēro ierobežojumus Bulgārijas un Rumānijas pilsoņiem, atcelt tos līdz 2011.gada beigām, nevis līdz 2013.gada beigām, kā to paredz ES pievienošanās līgums. EP deputāti norāda, ka ilgtermiņā šiem ierobežojumiem varētu būt negatīva ietekme uz tādām ES līgumos iekļautām pamatvērtībām un pamattiesībām kā pārvietošanās brīvība, diskriminācijas aizliegums, solidaritāte un līdztiesība.

Deputāti kritizē dažu dalībvalstu priekšlikumus piemērot darba tirgus ierobežojumus atsevišķu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem un mudina Eiropas Komisiju izmeklēt, vai šādi ierobežojumi atbilst ES likumiem.

Deputāti pauda bažas par to, ka pašreizējie ES normatīvie akti par darba ņēmēju brīvu pārvietošanos netiek pilnībā iedzīvināti, proti, direktīva "2004/38/EK" par Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā. Tāpēc Komisijai, ja nepieciešams, būtu jāizmanto tās tiesības piemērot pārkāpuma procedūru pret tām valstīm, kas direktīvu nav atbilstoši ieviesušas.

Profesionālo kvalifikāciju atzīšanas procedūras ir vēl viens šķērslis darba ņēmēju mobilitātei Eiropas Savienībā, norādīts rezolūcijā, kurā tiek aicināts Komisiju izvērtēt nepieciešamās izmaiņas ES likumos šajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!