Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien apstiprināja rezolūciju, kas aicina ES dalībvalstis neaizrauties ar nacionālo populismu un lemt par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Šengenas zonai, balstoties vienīgi uz jau noteiktajiem kritērijiem. Deputāti aicina Eiropadomi veikt nepieciešamos pasākumus, lai abas valstis varētu pievienoties no robežkontroles brīvai zonai, informē EP preses dienests.

"Bulgārija un Rumānija ir pelnījušas būt Šengenas zonā. Tās ir izpildījušas visus kritērijus. To robežas ir drošas. Es mudinu visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pieņemt lēmumu paplašināt Šengenas zonu, pievienojot Bulgāriju un Rumāniju, pamatojoties tikai uz Šengenas normatīviem un procedūrām. Jāsniedz iespēja Bulgārijai un Rumānijai pārliecināties, ka var rēķināties ar vienotību un taisnīgumu no ES partneru puses," paziņojis EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks.

Pēc Nīderlandes un Somijas 22.septembra lēmuma bloķēt Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Šengenas zonai, Parlaments ar balsu vairākumu apstiprināja atbalstu abu valstu iekļaušanai Šengenas zonā.

Bulgārija un Rumānija ir "izpildījušas visus kritērijus", lai sekmīgi pabeigtu Šengenas novērtēšanas procesu, norāda Parlamenta deputāts. Abas valstis ir pilnībā izpildījušas Šengenas noteikumus, kuri saskaņā ar Pievienošanās līgumu, kas ar tām noslēgts, un pašreizējo ES tiesisko regulējumu ir "vienīgais priekšnoteikums".

Parlaments mudina visas dalībvalstis pieņemt lēmumu par Šengenas zonas paplašināšanu, iekļaujot tajā Bulgāriju un Rumāniju, strikti pamatojoties uz Šengenas acquis un procedūrām. Deputāti uzsver, ka nedrīkst noteikt papildu kritērijus abām valstīm. Parlaments aicina visas dalībvalstis godīgi pildīt ES tiesiskajā regulējumā noteiktās saistības attiecībā uz kritērijiem, lai pievienotos Šengenas zonai, un "neaizrauties ar nacionālo populismu".

Deputāti noraidīja grozījumu, kurā Eiropas Komisijai (EK) tika prasīts iesniegt piedāvājumu stiprināt Šengenas acquis un procedūras, iekļaujot tajā papildus kritērijus attiecība uz organizēto noziedzību un korupciju.

Drošība uz robežām: Bulgārija un Rumānija ir uzticami partneri

Rezolūcijā norādīts, ka abas valstis ir ievērojami pārveidojušas un reorganizējušas integrētās robežu pārvaldības sistēmas, stiprinot tiesībaizsardzības iestādes, tostarp ir nodrošinājušas gan apmācību, gan jaunākās tehnoloģijas. Turklāt ir nostiprinātas institucionālā un tiesību sistēmas, kas atzīts visos Šengenas novērtēšanas ziņojumos.

EP norāda, ka Bulgārija un Rumānija ir nodemonstrējušas, ka ir uzticamas Eiropas dienvidaustrumu reģiona partneres, veikušas pasākumus robežu drošībai šajā ES daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!