Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzina, ka transseksuāļiem ir tādas pašas tiesības uz privāto dzīvi, kā arī tiesības stāties laulībā un dibināt ģimeni kā personām, kas nav mainījušas dzimumu.
Spriedums pieņemts, izskatot lietu, ko pret savu valsti bija ierosinājušas divas transseksuāles no Lielbritānijas, kas ir viena no četrām Eiropas Padomes dalībvalstīm, kurās dzimuma maiņa netiek atzīta juridiski.

65 gadus vecā Kristīna Gudvina un 47 gadus vecā I., kuras piedzimušas kā vīrieši un vēlāk mainījušas dzimumu ar operācijām, iesniedza ECT prasību pret Lielbritānijas valsti, jo uzskata, ka viņas tiek diskriminētas darba un sociālās nodrošināšanas jautājumos, kā arī tiek pārkāptas viņu tiesības stāties laulībā.

Gudvina, kas pirms dzimuma maiņas strādāja par traktoristu, prasībā norādīja, ka ilgstošā dzimuma maiņas procesa laikā un pēc tam darba vietā cietusi no seksuālas uzmācības. Viņai arī bijis jāturpina maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz 65 gadiem kā vīrietim, nevis līdz 60 gadiem kā sievietei, jo juridiski viņa joprojām skaitās vīrietis.

Tiesa norādīja - tā kā Gudvinai ir tas pats sociālās apdrošināšanas numurs, kas pirms dzimuma maiņas operācijas, viņas darba devējs varēja uzzināt, ka viņa agrāk strādājusi ar citu vārdu un bijusi vīrietis, un līdz ar to viņai bija jāpacieš kauns un pazemojums.

Savukārt I., kas strādājusi par zobārsta māsiņu, nevarēja apmeklēt kvalifikācijas celšanas kursus, jo atteicās uzrādīt savu dzimšanas apliecību, negribēdama atklāt, ka iepriekš bijusi vīrietis.

Tiesa 17 tiesnešu sastāvā vienbalsīgi nolēma, ka nekādas izmaiņas transseksuāļu statusā nevar būtiski kaitēt sabiedrības interesēm.

" .. kas attiecas uz citām iespējamām sekām, tiesa uzskata, ka no sabiedrības var sagaidīt iecietību pret zināmām neērtībām, lai ļautu transseksuāļiem dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi atbilstoši seksuālajai identitātei, kādu viņi ir izvēlējušies, paši par to dārgi maksājot," teikts spriedumā.

Gudvina, kura no tiesas zāles iznāca kopā ar četriem bērniem, kurus radījusi, kad vēl bija vīrietis, paziņoja, ka ir "eiforijā".

"Tas krasi izmainīs manu dzīvi, jo tagad es varu sākt savu biznesu, man nav jāatskatās uz to, kas es biju pagātnē. Man nevienam vairs nav jāatklāj savs dzimums," viņa sacīja, norādot, ka līdzīgas problēmas, kā bija viņai, ir aptuveni pieciem tūkstošiem britu.

ECT uzsvēra, ka ir "neapgāžami pierādījumi, kas liecina, ka visā pasaulē aizvien vairāk cilvēku ne tikai izturas ar iecietību pret transseksuāļiem, bet arī uzskata, ka pēc dzimuma maiņas būtu juridiski jāatzīst personas jaunā identitāte".

Saskaņā ar tiesas lēmumu Gudvina saņems 39 tūkstošu eiro (23,2 tūkstošu latu) kompensāciju, bet I. - 23 tūkstošus eiro (13,7 tūkstošus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!