Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien sāka izskatīt Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko prasību, kurā viņa apstrīd savu aizturēšanu pirmstiesas izmeklēšanas laikā un apstākļus, kādos viņa tiek turēta cietumā.

Strasbūrā bāzētā ECT Timošenko sūdzību sāka izskatīt dienu pirms tam, kad Ukrainas Augstākā specializētā tiesa, kas izskata civilās un krimināllietas, paziņos lēmumu pa Timošenko kasācijas sūdzību par viņai piespriesto septiņu gadu cietumsodu tā sauktajā gāzes lietā. Kasācijas sūdzības noraidīšana varētu nozīmēt lietas izskatīšanas beigas Ukrainā.

Sēdes laikā, kas neierasti ECT bija atklāta plašākai publikai, Ukrainas valdības pārstāvji un Timošenko advokāti izklāstīja savus argumentus. Sēdi apmeklēja arī Timošenko meita Jevgēņija.

"Jūsu tiesa ir vienīgā Timošenko kundzes vienīgā cerība," teica viņas advokāts Sergejs Vlasenko.

Tiesas trīs tiesneši izjautāja abas puses saistībā ar Timošenko aizturēšanas apstākļiem un viņai sniegto medicīnisko aprūpi. Savu lēmumu ECT paziņos vēlāk.

Timošenko Ukrainas Augstākajai specializētajai tiesai pieprasa atcelt viņai piespriesto cietumsodu un slēgt lietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

11.septembrī Ukrainā plānots izskatīt jauno lietu pret Timošenko, kurā viņa tiek apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, kuru paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!