Eiropas Komisija (EK) pirmdien pieņēma direktīvu un rīcības plānu, kuru mērķis ir uzlabot orgānu ziedošanas un transplantācijas sistēmas kvalitāti Eiropā, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.
Pašlaik Eiropas Savienībā (ES) piemērotu orgānu donoru gaida 56 000 pacientu. Aprēķināts, ka katru dienu, nesagaidījuši transplantāciju, mirst 12 cilvēki.

EK direktīvā un rīcības plānā risināti trīs galvenie uzdevumi: visā Eiropā uzlabot orgānu kvalitāti un drošumu, palielināt orgānu pieejamību un panākt, lai transplantātu sistēmas kļūtu efektīvākas.

"Šie pasākumi nozīmē dzīvības glābšanu. Mēs vēlamies vēlreiz apliecināt iedzīvotājiem un pacientiem visā Eiropā, ka Eiropas Savienība un dalībvalstis kopīgiem spēkiem cenšas darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu ļoti kvalitatīvas un drošas transplantācijas sistēmas", norādīja veselības komisāre Andrula Vasiliu.

Ar direktīvu izveidots skaidrs orgānu ziedojumu un transplantācijas tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā. Tā ietvaros ikvienā dalībvalstī tiks izveidota vai norīkota kompetenta iestāde, kas nodrošinās atbilstību ES kvalitātes un drošuma standartiem. Lai atvieglotu apmaiņu ar cilvēka orgāniem, tiks standartizēta datu vākšana un specifiski orgānu raksturlielumi.

Direktīvas mērķis ir līdz minimumam samazināt risku orgāna transplantāta saņēmējam, uzlabot un optimizēt orgānu pieejamību visā Eiropas Savienībā, kā arī nodrošināt transplantologiem informāciju, kas nepieciešama, lai izdarītu pareizu izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!