Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojs (OLAF) pērn izmeklējis 408 lietas un atguvis vairāk nekā 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), liecina otrdien Briselē prezentētais OLAF gada darbības pārskats.
Kā informēja OLAF pārstāvji, saņemtās informācijas apjoms nepārtraukti palielinās - 2002.gadā tika saņemtas 529 jaunas norādes, bet pērn šis skaits palielinājās līdz 886 norādēm. Lai gan OLAF darba preventīvo ietekmi nevar izteikt skaitļos, tā izmeklētajās lietās 2007.gadā tika atgūti vairāk nekā 200 miljoni eiro (140 miljoni latu). Tajā pašā laikā biroja darbības izmaksas bija aptuveni 50 miljoni eiro (35 miljoni latu).

"Pārskatā iekļautie dati parāda, ka OLAF un Eiropas iestādes kopumā nopietni izturas pret nepilnībām, krāpšanu un korupciju. Lai OLAF darbības, aizsargājot Eiropas Savienības (ES) finanšu intereses pret krāpšanu, korupciju, kontrabandu un citām noziedzīgām darbībām, būtu veiksmīgas, izšķiroša nozīme ir ciešai sadarbībai ar tiesību aizsardzības iestādēm dalībvalstīs un ārpus to robežām," uzsvēra OLAF ģenerāldirektors Francs-Hermans Bruners.

2007.gadā OLAF turpināja īstenot savu stratēģiju, pievēršoties būtiskām, sarežģītām krāpšanas lietām ES budžeta jutīgākajās jomās gan Eiropā, gan ārpus tās. Pēc divu jauno dalībvalstu pievienošanās ES OLAF darbība šajās abās valstīs pastiprinājās. Biroja darba plānā joprojām nozīmīgu vietu ieņem ciešākas sadarbības veidošana ar Rumānijas un Bulgārijas iestādēm ES finanšu intereses apdraudošas krāpšanas apkarošanai.

Attiecībā uz pārkāpumiem Eiropas iestādēs un citās organizācijās, piemēram, ES aģentūrās, 2007.gada beigās OLAF veica iekšēju izmeklēšanu 70 lietās, kas veidoja 17% no tobrīd izmeklējamo lietu kopējā skaita.

Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja (OLAF) misija ir aizsargāt ES finansiālās intereses, cīnīties pret krāpšanu, korupciju un jebkādiem citiem pārkāpumiem, ieskaitot amata noteikumu pārkāpumus ES institūcijās. Sekojot šai misijai pārbaudāmā, caurskatāmā un izmaksu ziņā efektīvā veidā, OLAF mērķis ir sniegt kvalitatīvu pakalpojumu Eiropas pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!