Eiropas Savienības (ES) likumdevēji, apspriežot 25 valstu apvienības finansējuma plānus nākotnē, izskatīja ierosinājumu par elektroniskā pasta vēstuļu un mobilo tālruņu īsziņu aplikšanu ar nodokli.
Eiropas Parlamenta (EP) darba grupa apspriež priekšlikumu, ko ierosinājis prominents EP loceklis no Francijas un centriski labējās Eiropas Tautas partijas (EPP), kas ir lielākā grupa asamblejā, pārstāvis Alēns Lamasūrs.

Lamasūrs, kurš ir arī Francijas prezidenta Žaka Širaka pārstāvētās "Savienības tautas kustībai" (UMP) loceklis, mēneša sākumā ierosināja mobilo tālruņu īsziņas aplikt ar 1,5 eirocentu, bet katru elektroniskā pasta sūtījumu - ar 0,00001 eirocenta lielu nodokli.

Pēc Lamasūra vārdiem, tā ir niecīga summa, bet, ņemot vērā lielo sūtījumu skaitu, kopsummā tā varētu dod milzīgus ienākumus.

Šobrīd ES budžets balstās uz preču importa maksājumiem, pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumiem un dalībvalstu tiešajiem maksājumiem, kas tiek aprēķināti atkarībā no katras valsts labklājības.

Tomēr pēc gadu ilgas cīņas par pašreizējo septiņu gadu budžetu, kas tika pieņemts pagājušā gada decembrī, tika nolemts mainīt ES finansēšanas principus. Jaunu priekšlikumu iesniegšana tiek gaidīta līdz 2008./2009.gadam.

Daudzas dalībvalstu valdības, EP locekļi un Eiropas Komisija (EK) atbalstījuši "ES nodokļa" ieviešanu. Iesniegti arī priekšlikumi ar nodokli aplikt aviobiļetes un ieviest papildu maksājumus naftas kompānijām.

Iespēja aplikt ar nodokli mobilo tālruņu īsziņas iepriekš izskatīta Itālijā, kur šādi bija iecerēts kompensēt valsts budžeta deficītu, taču toreizējā valdība ierosinājumu noraidīja.

Savukārt Lamasūrs uzskata, ka šāda maksājuma ieviešana ir jauns un vienkāršs veids, kā iegūt līdzekļus no jaunajām tehnoloģijām.

"Sūtījumu apmaiņa starp valstīm ir palielinājusies, tāpēc ikviens sapratīs, ka līdzekļi ES finansēšanai jārod no ES veicinātiem ieguvumiem," piebilda Lamasūrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!