Ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu Eiropas Parlamentā tika atbalstīta Eiropas Savienības (ES) regula par ķīmisko produktu reģistrēšanu, izvērtēšanu, atļauju izsniegšanu un ierobežošanu - REACH.
Kā informēja Eiropas Parlamenta deputāts Guntars Krasts (TB/LNNK, UEN grupa), par regulu, kas noteiks ķīmisko produktu apriti, Eiropas Parlaments balsoja pirmajā lasījumā, un bija arī tādi Eiropas Parlamenta deputāti, kuri neatbalstīja sagatavoto dokumentu.

Krasts ceturtdienas balsojumu novērtēja kā kompromisu, jo daži priekšlikumi REACH regulai neapmierināja vai nu vides aizstāvjus, vai uzņēmēju pārstāvjus. Deputāts atzina, ka ap šo dokumentu ir bijušas "lielas intrigas un viedokļu sadursmes", un to var atzīt par vienu no smagākajiem balsojumiem.

Netika atbalstīts piedāvājums izslēgt no direktīvas normas tabakas produktiem un aizliegumu keramikas pārklājumam vielās, kā arī atvieglot prasības farmācijas jomā. Tika noraidīts priekšlikums norādīt uz etiķetēm informāciju par bīstamām vielām.

Tomēr tika noteikts, ka informācijai par bīstamām vielām jābūt pieejamai ikvienam. Pēc Krasta vārdiem, priekšlikumā noteikts, ka daļa no šādas informācijas drīkst būt konfidenciāla.

Krasts uzsvēra lielāku pilnvaru piešķiršanu Eiropas Savienības (ES) aģentūrai, kas nodarbosies ar bīstamu vielu izvērtēšanu un reģistrēšanu. Pēc deputāta domām, šī iestāde būšot bezkaislīgāka pret valstu nacionālām interesēm.

Krasts informēja, ka daudziem varētu nepatikt ES aģentūras gada pārskata regulāra sagatavošana, kas uzrādīs tās firmas, kas lieto bīstamās vielas.

Deputāts norādīja, ka REACH direktīvas pieņemšana Latvijā var kāpināt izmaksas tiem, kas strādā ar ķīmiskām vielām. Tomēr Latvijā nav tādu uzņēmumu, kam varētu kaitēt jauna regula, salīdzinot, piemēram, ar Vāciju, kur ir milzīga ķīmiskās rūpniecības nozare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!