Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lai mazinātu Moldovas atkarību no Krievijas, vairākas Eiropas valstis, tostarp Vācija, izskata iespējas, kā palīdzēt šai valstij, ziņo aģentūra “Reuters”.

Moldova, tāpat kā Ukraina, ir bijusi Padomju Savienības sastāvā, un daļa tās teritorijas arī ir Kremļa atbalstīto separātistu kontrolē.

Turklāt valsts enerģijas sektors ir īpaši atkarīgs no Krievijas importa. "Mēs esam vienīgā Eiropas valsts, kuras gāzes imports ir 100% atkarīgs no viena avota - "Gazprom"", norādīja Moldovas premjerministre Natālija Gavrilita.

Vācija sniegs 71 miljonu eiro vērtu atbalstu Moldovai un uzņems 12 tūkstošus no kopumā 394 tūkstošiem ukraiņu bēgļu, kas ieradušies Moldovā. Tāpat Berlīne piešķirs aizdevumu 196 miljonu eiro vērtībā un papildu 50 miljonus eiro beztermiņa un bezprocentu aizdevumu Moldovai, raksta "Deutsche Welle".

"Kopā ar mūsu Moldovas partneriem mēs vēlamies izskatīt iespējas, kā varam palīdzēt mazināt Moldovas ekonomisko, finansiālo un [enerģētisko] atkarību no Krievijas, kā arī uzlabot valsts pastāvību," sacīja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

Moldovas iedzīvotāji arvien vairāk atbalsta integrāciju ar ES, un Ukrainas-Krievijas kara dēļ Moldovas premjerminstre uzsvēra, ka "Moldova ir ievainojamākā valsts no visiem Ukrainas kaimiņiem" un ka "šodien [tai] ir nepieciešami labi draugi un uzticami partneri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!