Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Zāļu aģentūra trešdien apstiprināja ražotāja "Moderna" Covid-19 vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā (ES).

ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

"Moderna" vakcīna ir jau otrā Covid-19 vakcīna, kas apstiprināta izmantošanai ES pēc kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas, kas tika apstiprināta decembrī.

Eiropas Zāļu aģentūras direktore Emera Kuka norādīja, ka "Moderna" vakcīna būs vēl viens instruments, kas palīdzēs pārvarēt pandēmiju.

Vakcīna, kas ir jau otrā ES apstiprinātā nepilna gada laikā kopš Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma par pandēmiju, ir pierādījums visiem centieniem un apņēmībai, kas ieguldīti cīņā ar Covid-19, norādīja Kuka.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka "Moderna" vakcīnas apstiprināšana ir labas ziņas EK centieniem paplašināt vakcināciju Eiropā.

Salīdzinot ar ASV, Lielbritāniju un Izraēlu, ES vakcinācijas sākums bijis gauss.

Koronavīrusam turpinot izplatīties, Eiropas valstis izdarīja spiedienu uz Eiropas Zāļu aģentūru, lai tā apstiprinātu "Moderna" vakcīnu.

Sākotnēji aģentūra bija plānojusi lemt par "Moderna" vakcīnu 12.janvārī, taču ES valstu spiediena dēļ to pārcēla uz pirmdienu. Taču pirmdien Eiropas Zāļu aģentūra vēl nepieņēma lēmumu, un Cilvēkiem paredzēto zāļu vērtēšanas zinātniskās komitejas sēde tika pārcelta uz trešdienu.

Aģentūra skaidroja, ka starplaikā tā smagi strādājusi, lai ar "Moderna" noskaidrotu visus būtiskākos jautājumus.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels otrdien pauda cerību, ka "Moderna" vakcīna tiks apstiprināta pāris stundu laikā, un sacīja, ka līderi šomēnes virtuālā samitā apspriedīs krīzi veselības jomā.

Mišels atzina, ka Covid-19 vakcīnu piegādāšana gandrīz 450 miljoniem ES iedzīvotāju ir milzīgs izaicinājums.

Taču viņš uzsvēra, ka līdzās ES dalībvalstīm EK strādā dienu un nakti, lai pārliecinātos, ka tiek palielināts pieejamo vakcīnu skaits, vienlaikus respektējot Eiropas Zāļu aģentūras neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!