Eiropas Komisija (EK) šodien pieņēma priekšlikumu regulai, lai izveidotu Eiropas Patvēruma atbalsta biroju, kas ļaus ātri izveidot operacionālu aģentūru, kura koordinēs un nostiprinās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sadarbību patvēruma jomā, veicinot arī dažādu valstu patvēruma prakses tuvināšanu, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Pašreizējā patvēruma tiesību īstenošanā liecina, ka dalībvalstu prakse attiecībā uz starptautiskās aizsardzības pieteikumiem ir ļoti dažāda. Piemēram, irākieša izredzes saņemt aizsardzību vienā dalībvalstī ir 71%, bet citā dalībvalstī - tikai 2%.

Patvēruma politikas plānā, ko EK pieņēma 2008. gada jūnijā, ir paredzēti vērienīgi papildinājumi un grozījumi Eiropas tiesību aktos patvēruma jomā. Tie tiek īstenoti, tomēr to atbalstam ir vajadzīga pastiprināta dalībvalstu administratīvā sadarbība ar mērķi tuvināt dažādu valstu praksi.

Kā norādīja EK priekšsēdētāja vietnieks, par brīvību, drošību un tiesiskumu atbildīgais komisārs Žaks Barro, notiek aktīvs darbs, lai izveidotu kopēju Eiropas patvēruma sistēmu. Pēc viņa vārdiem, ir nepieciešams saskaņot ne tikai mūsu likumus, bet arī mūsu dažādo praksi, un ir svarīgi, lai dalībvalstu kompetentās iestādes, kas atbild par patvēruma jautājumiem, saņemtu konkrētu atbalstu, kas atbilstu to ikdienas darba vajadzībām.

"Atbalsta grupas, ko izmantos Birojs, ļaus rast risinājumu klāstu tādās ārkārtas situācijās kā patvēruma meklētāju masveida ierašanās," sacīja Barro.

Birojs atbalstīs ES dalībvalstu centienus īstenot saskaņotāku un taisnīgāku patvēruma politiku, piemēram, palīdzot tām noteikt labāko praksi, organizējot mācības Eiropas līmenī un uzlabojot piekļuvi kvalitatīvai informācijai par izcelsmes valstīm.

Birojs būs atbildīgs arī par valstu ekspertu atbalsta grupu darba koordināciju. Šīs komandas varēs izmantot pēc to dalībvalstu pieprasījuma, kuru teritorijā ir liels patvēruma meklētāju pieplūdums. Tāpat tas sniegs zinātnisku un tehnisku palīdzību, lai pilnveidotu patvēruma politiku un tiesību aktus šajā jomā.

Biroju dibinās kā aģentūru un neatkarīgu Eiropas iestādi. EK un dalībvalstis būs pārstāvētas Biroja padomē, kas būs Biroja vadības struktūra. Birojs cieši sadarbosies ar dalībvalstu kompetentajām iestādēm patvēruma jomā, kā arī ar ANO Augsto komisāru bēgļu jautājumos. Dialogam ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām ir paredzēts izveidot konsultatīvu forumu.

Ja EK priekšlikums tiks pieņemts ātri, Birojs varētu tikt izveidots 2010. gadā. Tā mītne būs vienā no dalībvalstīm atbilstīgi valstu un valdību vadītāju lēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!