Eiropas Komisija (EK) otrdien nosodīja jauno Baltkrievijas likumu par interneta medijiem, kas vēl vairāk ierobežo preses brīvību šai valstī.

Eiropas Savienības (ES) ārējo attiecību komisāre Benita Ferrero-Valdnere savā paziņojumā paudusi nožēlu, ka Baltkrievijas parlaments pieņēmis šādu likumu.

"Preses brīvība ir svarīga demokrātijas sastāvdaļa, un es aicinu Baltkrievijas varas iestādes pirms 28.septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām uzlabot situāciju šai jomā," viņa norādījusi.

Baltkrievijas parlamenta apakšpalāta pagājušajā mēnesī pirmajā lasījumā pieņēma autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko administrācijas izstrādāto jauno mediju likumu, kas paredz visu mediju pārreģistrēšanu, tādējādi pastiprinot valsts kontroli pār interneta laikrakstiem un ziņu portāliem - vienīgajiem valstī atlikušajiem neatkarīgajiem medijiem.

Likumprojekts tika pieņemts ar 93 likumdevēju balsīm, pret to balsojot tikai vienam deputātam. Tā izskatīšana otrajā lasījumā paredzēta rudenī.

Baltkrievijas Žurnālistu savienība aicinājusi likumdevējus nodot likumprojekta tekstu sabiedrības apspriešanai.

Vienlaikus Ferrero-Valdnere uzsvērusi, ka Eiropas Savienība joprojām ir gatava uz turpmākām attiecībām ar Baltkrieviju, ja Minska spertu "pārliecinošus soļus demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas ievērošanas virzienā, ieskaitot visu politieslodzīto atbrīvošanu, mediju brīvības un demokrātisku parlamenta vēlēšanu nodrošināšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!