Eiropas Komisija trešdien pieņēma savu pirmo visaptverošo iniciatīvu par sportu. Baltās grāmatas mērķis ir sniegt stratēģiskas pamatnostādnes par sporta nozīmi ES. Tajā ir atzīta sporta būtiskā sociālā un ekonomiskā nozīme, vienlaikus ievērojot ES tiesību aktu prasības.
Baltā grāmata sagatavota, pamatojoties uz plašām apspriedēm, kas pēdējos divos gados norisinājās ar sporta organizācijām, piemēram, ar olimpiskajām komitejām un sporta federācijām, kā arī ar dalībvalstīm un citām ieinteresētajām personām, tostarp ņemot vērā šā gada februārī sāktās apspriedes tiešsaistē, kuru laikā Komisija saņēma 777 atbildes.

Par izglītību, apmācību, kultūru, jaunatni un arī sportu atbildīgais Eiropas komisārs Jans Figels teica: "Šī Baltā grāmata ir Komisijas ieguldījums Eiropas debatēs par sporta nozīmi mūsu ikdienā. Tā veicina sporta redzamību ES politikas veidošanā, palielina izpratni par sporta nozares vajadzībām un specifiku un nosaka atbilstošus turpmākus pasākumus ES mērogā".

Komisārs piebilda: "Baltās grāmatas īstenošana var palīdzēt sekmēt turpmākos ES atbalsta pasākumus sporta nozarē, jo pēdējā Eiropadomes sanāksmē no jauna aplūkoja iespēju Līgumā iekļaut noteikumu par sportu".

Baltā grāmata par sportu ir Komisijas pirmā visaptverošā iniciatīva par sportu.

Baltajā grāmatā ir ievērots subsidiaritātes princips, sporta organizāciju autonomija un pašreizējais ES tiesiskais regulējums. Tajā ir izstrādāts sporta specifikas jēdziens, ņemot vērā pašreizējo ES kompetenci.

Iniciatīva sniedz juridisko skaidrību ieinteresētajām personām. Komisija pirmo reizi izvērtē EKT judikatūru un Komisijas lēmumus sporta jomā.

Turklāt Baltajā grāmatā ir ierosinātas konkrētas darbības sīki izstrādātā rīcības plānā, kas nosaukts Pjēra de Kubertēna vārdā. Rīcības plānā īpaša uzmanība ir pievērsta sporta sociālajam un ekonomiskajam aspektam, piemēram, sabiedrības veselībai, izglītībai, sociālai integrācijai, brīvprātīgo darbībai, ārējiem sakariem un sporta finansēšanai.

Ir paredzēts strukturēts dialogs ar sporta organizācijām, piemēram, Eiropas sporta federācijām, Eiropas un valsts galvenajām organizācijām, piemēram, Eiropas un valstu olimpiskajām komitejām, un Eiropas nevalstiskajām sporta organizācijām.

Baltā grāmata būs Komisijas ceļvedis ar sportu saistītajos pasākumos tuvākajos gados. Rīcības plānā iekļautie priekšlikumi jo īpaši ir šādi.

Baltā grāmata par sportu tiks nosūtīta Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai, un atzinumi tiks sniegti par sportu atbildīgajiem ES ministriem.

Komisija oktobrī organizēs konferenci, lai ar ieinteresētajām personām sporta jomā apspriestu Balto grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!