Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) pavasara prognozi Eiropas Savienības (ES) iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 4%, bet bloka ekonomika stabilizēsies 2010. gadā, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecība Latvijā.
Finanšu krīzes pastiprināšanās izraisīja globālās saimnieciskās darbības mazināšanos, kā arī strauju pasaules tirdzniecības un rūpnieciskās ražošanas kritumu pagājušās ziemas laikā. Ekonomikas lejupslīde savā ceļā ir skārusi aizvien pieaugošu valstu skaitu, tostarp jaunās tirgus ekonomikas valstis un jaunattīstības valstis. Tomēr sāk iedarboties fiskālās un monetārās stimulēšanas pasākumi, finanšu krīze pamazām norimst un globālā IKP pieauguma rādītāji 2009. gada otrajā pusē varētu kļūt pozitīvi. Tiek prognozēts, ka 2010. gadā globālā ekonomikas izaugsme sasniegs 2%.

EK norāda, ka smagi cietīs darba tirgi, jo bezdarba līmenis ES 2010. gadā, pēc tās prognozēm, palielināsies līdz 11%. Prognozēts arī, ka strauji pieaugs budžeta deficīts, 2010. gadā sasniedzot 7,25% no IKP. To izraisīs gan izaugsmes palēninājums, gan diskrecionārie pasākumi, kas īstenoti ekonomikas atbalstam saskaņā ar Komisijas ierosināto Eiropas ekonomikas atveseļošanas plānu.

"Eiropas ekonomikā valda pēckara gados smagākā un plašākā recesija. Tomēr sagaidāms, ka vērienīgie pasākumi, kurus valdības un centrālās bankas īstenojušas šajos ārkārtas apstākļos, jau šogad apturēs saimnieciskās darbības kritumu un nodrošinās atveseļošanos nākamajā gadā. Lai to panāktu, mums ātri jārīkojas, lai likvidētu banku bilancēs tādus aktīvus, kuru vērtība ir samazinājusies, un vajadzības gadījumā veiktu banku rekapitalizācijas pasākumus," teica ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja.

Pēdējos mēnešos inflācija ir strauji samazinājusies, un tiek prognozēts, ka, pateicoties tās pamata ietekmei, vājām ekonomikas izaugsmes izredzēm un paredzamam preču cenu samazinājumam, tā turpinās samazināties arī šī gada otrajā un trešajā ceturksnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!