Lietuvas mediji trešdien iepazīstināti ar vairāk nekā pusgadu gatavoto ekspertu pētījumu par jaunās Baltijas valstu un Polijas kopīgās atomelektrostacijas (AES) ietekmi uz vidi, kas paredz, ka spēkstacijas jauda var sasniegt 3400 megavatus.

Jaunas atomelektrostacijas būve Lietuvā ir iespējama un pieļaujama - tāds ir galvenais Somijas kompānijas "Poyry Energy Oy" un Lietuvas Enerģētikas institūta veidotā konsorcija veiktās ekoloģiskās ekspertīzes atzinums. Minētais konsorcijs šā uzdevuma veikšanai tika izraudzīts atklātā starptautiskā konkursā.

Vienlaikus Lietuvas mediji trešdien ziņo, ka jaunā AES Lietuvā, Visaginā, sāks darboties ne agrāk kā 2018.gadā, lai gan sākotnēji noteiktais termiņš bija par trim gadiem agrāks.

Ar ekspertu atzinumu kopsavilkumu latviešu valodā var iepazīties arī Visaginas AES projekta jaunajā interneta vietnē "www.vae.lt". Dokumenta kopsavilkums pieejams arī lietuviešu, angļu, krievu, igauņu, somu, vācu un poļu valodā.

Lēmumu par spēkstacijas jaudu un reaktoru tipu paredzēts pieņemt nākamā gada pirmajā ceturksnī. Līdz tam ar ekspertu atzinumiem tiks iepazīstināta Lietuvas sabiedrība, kaimiņvalstis un atbildīgās institūcijas. Šai nolūkā paredzētas divas konferences Visaginā un Viļņā, un eksperti solījuši ņemt vērā būtiskākos aizrādījumus. Visbeidzot savus secinājumus paziņos Lietuvas Vides ministrija.

Ekspertu atzinumā izvērtēts, kā 3400 megavatu jaudas spēkstacijas būve un ekspluatācija ietekmēs iedzīvotājus, reģiona sociālo un ekonomisko vidi, ūdeņus, gaisu, augu un dzīvnieku valsti, aizsargājamās teritorijas, kultūras mantojumu, kaimiņvalstu vidi.

Kā apgalvo izvērtējuma autori, spēkstacijas darbības laikā nav paredzama būtiska tās ietekme uz radioloģisko situāciju, gaisa kvalitāti, gruntsūdeņiem, augsni vai ģeoloģiskajiem apstākļiem.

Spēkstacijas maksimālā jauda faktiski būs atkarīga no izvēlētās dzesēšanas sistēmas - ja tiktu izmantota tiešā dzesēšana un ūdens laists līdzās esošajā Drūkšu ezerā, pie kura darbojas arī pašreizējā Ignalinas AES, ieteicamā jauda būtu 3200 megavati, bet maksimālās 3400 megavatu jaudas sasniegšanai būtu nepieciešama kombinēta dzesēšanas sistēma, papildus izmantojot dzesēšanas torņus.

Kā norādījis "Poyry Energy" projekta vadītājs Toms Bons, jaunajā spēkstacijā paredzēts izmantos drošus reaktorus un drošu tehnoloģiju. Atkarībā no valsts institūciju lēmuma varētu tikt izmantoti vai nu divi jaudīgi, vai vairāki mazākas jaudas reaktori. Kā kodoldegviela tiks izmantots urāna dioksīds, kas pērkams starptautiskajā kodoldegvielas tirgū un uz AES tiks nogādāts, izmantojot dzelzceļu vai kravas autotransportu.

Visaginas AES paredzēts darbināt aptuveni 60 gadus.

Izlietotās kodoldegvielas apjoms atkarībā no reaktoru veida būs 47 līdz 370 tonnas gadā, un tās glabāšanai un likvidēšanai paredzēts veltīt atsevišķu ekspertīzi.

Ekspertu atzinumos norādīts, ka spēkstacijas būvdarbiem būs vajadzīgi līdz 3500 cilvēku un tās ekspluatācijas laikā - aptuveni 500 darbinieku, līdz ar to būvdarbu laikā šai reģionā būtiski palielināsies cilvēku pieplūdums.

Vienlaikus jaunveidojamās projekta sagatavošanas darbu kompānijas "Visagino atomine elektrine" direktors Marjus Grinevičs trešdien ziņu portālam "alfa.lt" sacījis, ka jaunās spēkstacijas pirmais reaktors Visaginā sāks darboties ne agrāk kā 2018.gadā, lai gan sākotnēji to bija iecerēts pabeigt līdz 2015.gadam.

"Domāju, ka 2018.gads ir reāls termiņš, ja vērtējam pēc optimistiskā scenārija, bet, lai tas notiktu, vēl krietni jāpastrādā," viņš paziņojis, piebilzdams, ka agrāko termiņu neesot noteicis pats un nevarot par to atbildēt.

Pēc Grineviča teiktā, lai optimistiskais scenārijs" īstenotos, līdz 2012. vai 2013.gadam būtu jāpabeidz sagatavošanās darbi un jāsāk reaktora pamatu likšana.

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandors Līve pagājušajā nedēļā enerģētikas konferencē Tallinā izteicies, ka jauno AES nav iespējams uzcelt līdz 2015.gadam. Viņaprāt, reālākais tās darba sākuma termiņš ir 2022.gads.

Savukārt Grinevičs uzskata, ka Līvem trūkstot informācijas, tāpēc viņš minējis šādu termiņu.

Līve tika norādījis, ka beidzamajā laikā visā pasaulē pieaug interese par kodolspēkstaciju būvi un līdz ar to arī pieprasījums pēc reaktoriem un tas varētu kļūt par vēl vienu kavēkli.

"Eesti Energia" vadītājs arī pauda viedokli, ka Krievijas plāni būvēt savu atomelektrostaciju Kaļiņingradas apgabalā ir propagandas triks, kura mērķis ir aizkavēt Lietuvas spēkstacijas tapšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!